Przepis na pyszną zupę pieczarkową - Piekniejsze.pl

Przepis na pyszną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa to idealny pomysł na rozgrzewający obiad. Sprawdź nasz najlepszy przepis na jej wykonanie!
Przepis na pyszną zupę pieczarkową
Przepis na pyszną zupę pieczarkową, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Zupa pieczarkowa to idealne danie, które rozgrzewa i potrafi zachwycić swym smakiem wiele podniebień. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę pieczarkową.

Zobacz też:

Przepis na crème brûlée

Przepis na pyszną zupę pieczarkową

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na zupę kalafiorową

Przygotowanie:

Na samym początku w dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej roślinny. Dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor przez około 3-4 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę.

Zobacz też:

Przepis na zupę jarzynową, jak u babci

Dodajemy do garnka pieczarki, pokrojone w plasterki i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy do garnka mąkę i mieszamy całość, aby powstała gładka masa. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty, aby zupa zgęstniała.

Zobacz też:

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Wlewamy do garnka bulion warzywny lub drobiowy i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.

Zobacz też:

Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!

Dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy całość. Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco, posypując natką pietruszki.