Przepis na pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Jest idealnym rozwiązaniem na pyszny i aromatyczny obiad. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis na pierogi z mięsem, jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na pierogi z mięsem
Składniki:
Ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- 4 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli.
Farsz
- 800 g mięsa wołowego z bulionu,
- 2 cebule,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu.
Zobacz też:
Niespodziewani goście? Prosty przepis na babkę pomarańczową
Przygotowanie:
Przygotowujemy bulion wołowy, z którego odcedzamy mięso. Następnie na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju. Kolejnym krokiem jest zmielenie mięsa wraz z cebulką, a później doprawienia farszu solą i pieprzem.
Zobacz też:
Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól oraz olej. Dolewamy również szklankę gorącej, przegotowanej wody. Łyżką wszystko mieszamy, a następnie za pomocą dłoni ugniatamy ciasto.
Gotową kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do ”odpoczynku” na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy i szklanką odciskamy okręgi. Na każdy okrąg wykładamy farsz, a następnie sklejamy.\
Zobacz też:
Pierogi wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Po 3-4 minutach pierogi powinny wypłynąć na powierzchnie. Gdy tak się stanie wyciągamy je. Gotowe!