Przepis na pierogi z mięsem - Piekniejsze.pl

Przepis na pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na pierogi z mięsem
Przepis na pierogi z mięsem, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Pierogi z mięsem to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Jest idealnym rozwiązaniem na pyszny i aromatyczny obiad. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis na pierogi z mięsem, jak u babci!

Zobacz też:

Przepis na zupę ogórkową

Przepis na pierogi z mięsem

Składniki:

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Farsz

  • 800 g mięsa wołowego z bulionu,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu.

Zobacz też:

Niespodziewani goście? Prosty przepis na babkę pomarańczową

Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion wołowy, z którego odcedzamy mięso. Następnie na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju. Kolejnym krokiem jest zmielenie mięsa wraz z cebulką, a później doprawienia farszu solą i pieprzem.

Zobacz też:

Przepis na sałatkę Cezar

Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól oraz olej. Dolewamy również szklankę gorącej, przegotowanej wody. Łyżką wszystko mieszamy, a następnie za pomocą dłoni ugniatamy ciasto.

Gotową kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do ”odpoczynku” na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy i szklanką odciskamy okręgi. Na każdy okrąg wykładamy farsz, a następnie sklejamy.\

Zobacz też:

Przepis na smażony ser

Pierogi wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Po 3-4 minutach pierogi powinny wypłynąć na powierzchnie. Gdy tak się stanie wyciągamy je. Gotowe!