Przepis na zupę krem ze szparagów - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę krem ze szparagów

Powoli rozpoczyna się sezon szparagowy. Jak wykonać zupę krem ze szparagów? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na zupę krem ze szparagów
Przepis na zupę krem ze szparagów, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Powoli rozpoczyna się sezon szparagowy. To idealny moment, aby produkt przemycać w różnych potrawach. Jak wykonać zupę krem ze szparagów, aby swym smakiem podbił wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na włoską kanapkę

Przepis na zupę krem ze szparagów

Składniki:

  • około 1 kg zielonych szparagów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • szczypiorek do dekoracji.

Zobacz też:

Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki

Przygotowanie:

Na samym początku dokładnie myjemy szparagi, a końcówki obcinamy (około 1-2 cm od dołu). Następnie kroimy szparagi na mniejsze kawałki, zostawiając kilka wierzchołków do dekoracji. Następnie cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

Zobacz też:

Przepis na jabłecznik, jak u babci

W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy pokrojone szparagi (oprócz zarezerwowanych wierzchołków) do garnka. Smażymy wszystko razem przez około 5 minut.

Zobacz też:

Przepis na biszkopt z galaretką i owocami

Dodajemy bulion warzywny do garnka. Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż szparagi będą miękkie. W międzyczasie, w małym garnku gotujemy zarezerwowane wierzchołki szparagów w osolonej wodzie. Będą służyć jako dekoracja.

Zobacz też:

Przepis na ramen

Po ugotowaniu szparagów, zupę blendujemy na gładki krem. Możemy użyć blendera ręcznego lub przenieść zupę do blendera stacjonarnego. Po zmiksowaniu zupy, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę pieczarkową

Podajemy zupę gorącą, udekorowaną gotowanymi wierzchołkami szparagów i posiekanym szczypiorkiem.