Przepis na kopytka z dyni. Są przepyszne!
Kopytka z dyni to świetny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Mają delikatny smak i są idealnym dodatkiem do różnych sosów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Jeśli właśnie zrobiłyśmy Ci ochotę na tę aromatyczną przekąskę, przychodzimy z przepisem!
Zobacz też: Obłędna tarta z gruszką i serem brie
Kopytka z dyni
- 500 g puree z dyni
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 200-300 g mąki pszennej
- – sól
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Przekrój dynię na pół, usuń nasiona i piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, wydrąż z nich miąższ, a następnie zmiksuj na gładkie puree. Ostudź.
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedź i przeciśnij przez praskę. Utłucz. Ostudź.
W dużej misce wymieszaj puree z dyni i ziemniaki. Dodaj jajko, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz miękkie, elastyczne ciasto.
Na blacie oprószonym mąką uformuj z przygotowanego ciasta wałeczki o grubości około 1,5-2 cm. Pokrój je na małe kopytka.
Zagotuj osoloną wodę i gotuj w niej kopytka przez ok. 2 minuty.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędna zupa krem z zielonym groszkiem i chrupiącym bekonem