Przepis na kopytka z dyni. Są przepyszne!  - Piekniejsze.pl

Przepis na kopytka z dyni. Są przepyszne! 

Przepis na dyniowe kopytka.

Kopytka z dyni to świetny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Mają delikatny smak i są idealnym dodatkiem do różnych sosów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Jeśli właśnie zrobiłyśmy Ci ochotę na tę aromatyczną przekąskę, przychodzimy z przepisem!

Zobacz też: Obłędna tarta z gruszką i serem brie

Kopytka z dyni 

  • 500 g puree z dyni 
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 200-300 g mąki pszennej
  • – sól
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie 

Przekrój dynię na pół, usuń nasiona i piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, wydrąż z nich miąższ, a następnie zmiksuj na gładkie puree. Ostudź.

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedź i przeciśnij przez praskę. Utłucz. Ostudź. 

W dużej misce wymieszaj puree z dyni i ziemniaki. Dodaj jajko, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. 

Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz miękkie, elastyczne ciasto.

Na blacie oprószonym mąką uformuj z przygotowanego ciasta wałeczki o grubości około 1,5-2 cm. Pokrój je na małe kopytka. 

Zagotuj osoloną wodę i gotuj w niej kopytka przez ok. 2 minuty. 

Smacznego! 

Zobacz też: Obłędna zupa  krem z zielonym groszkiem i chrupiącym bekonem