Naturalne słodziki - Piekniejsze.pl

Naturalne słodziki

Stevia
Naturalne słodziki, stewia, fot. pixabay

O szkodliwym wpływie białego cukru na ludzki organizm mówi się coraz głośniej, gdyż jak się okazuje, jego spożywanie w nadmiarze przyczynia się do rozwoju otyłości oraz wielu poważnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby serca, a nawet nowotwory.

Przeczytaj też: 
Słodziki? Czy mogą być niebezpieczne?

Specjaliści stanowczo zalecają ograniczenie lub wręcz wyeliminowanie z codziennej diety cukru, jednak dla wielu osób rezygnacja ze słodkiego smaku jest bardzo trudna. Dla nich najlepszym rozwiązaniem są słodziki, które skutecznie zastępują smak prawdziwego cukru, a przy tym nie wywołują jak on negatywnych skutków ubocznych. Poniżej przedstawiamy listę najzdrowszych substytutów białego cukru, które są pochodzenia naturalnego.

Ksylitol

Ksylitol jest substancją słodzącą pochodzenia roślinnego, którą uzyskuje się najczęściej z brzozy (tzw. cukier brzozowy), ale także coraz częściej z dużo tańszej kukurydzy. Słodzik ten należy do substancji z grupy polioli, które mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu w organizmie ludzkim przetwarzane są z minimalnym udziałem insuliny, nie powodując gwałtownych skoków cukru we krwi. Ksylitol jest więc idealnym substytutem cukru dla diabetyków, a przez to, że ma dwukrotnie mniej kalorii niż zwykły cukier, może być spożywany przez osoby na diecie. Oprócz tego ksylitol hamując rozwój bakterii i drożdżaków, zapobiega próchnicy zębów oraz chorobom grzybiczym. Z kolei zwiększając przyswajalność wapnia w organizmie, zapobiega osteoporozie.

Stewia

Stewia jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej, która zawiera w sobie substancje słodzące tzw. glikozydy stewiolowe. Są one aż 300 razy słodsze od białego, rafinowanego cukru, a przez to, że nie są przyswajane przez organizm człowieka, mają zero kalorii. Zaletą słodzika zrobionego ze stewii jest nie tylko jego duża wydajność, ale również odporność na wysoką temperaturę (do 180oC). Można go więc stosować bez przeszkód do różnych deserów i wypieków. Stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego mogą ją używać diabetycy.

Erytrytol

Erytrytol jest substancją słodzącą z grupy polioli (tak jak ksylitol) występującą w kukurydzy oraz wielu owocach m.in. w gruszkach, melonach i winogronach. Do celów spożywczych pozyskuje się ją w wyniku fermentacji i krystalizacji. Gotowy produkt ma formę kryształków przypominających biały cukier, ale jest od niego niestety mniej słodszy (średnio o 75%). Erytrytol nie jest przyswajany przez ludzki organizm i ma zerowy indeks glikemiczny, czyli nie wpływa na produkcję insuliny, a także nie zmienia poziomu glukozy we krwi. Substancja ta ma niewiele kalorii (około 0,4 kcal w 1 g) i jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia nawet w przypadku spożywania go w dużej ilości (potwierdziła to Światowa Organizacja Zdrowia). Dzięki tym właściwościom słodzik z erytrytolu jest świetnych rozwiązaniem dla osób otyłych i łasuchów, którzy podczas diety odchudzającej nie potrafią wyrzec się słodyczy.

Do słodzików pochodzenia naturalnego zalicza się również fruktozę, która swego czasu zalecana była dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Jednak fruktoza posiada dużą liczbę kalorii (niemal tyle samo co biały cukier), a spożywanie jej w dużych ilościach może skutkować podwyższeniem poziomu złego cholesterolu, a nawet stłuszczeniem wątroby. Dlatego fruktozę można spożywać jedynie rzadko i z umiarem.

Autor artykułu

Sklep ze zdrową żywnością Agnex, specjalizujący się w sprzedaży naturalnych słodzików w tym ksylitolu