Idealny deser na jesienny wieczór! Crumble ze śliwkami - Piekniejsze.pl

Idealny deser na jesienny wieczór! Crumble ze śliwkami

Przepis na crumble ze śliwkami.

Jesienią śliwki osiągają pełnię dojrzałości, są soczyste i pełne naturalnej słodyczy, co czyni je idealnym składnikiem do różnorodnych deserów, dżemów, konfitur oraz dań wytrawnych. Dziś przychodzimy z przepisem na pyszny, prosty i szybki w wykonaniu crumble z ich dodatkiem! 

Zobacz też: Obłędna tarta z gruszką i serem brie

Crumble ze śliwkami

Składniki

  • 500 g śliwek
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru 
  • 50 g masła
  • szczypta cynamonu 
  • lody waniliowe (do podania)

Przygotowanie

Śliwki umyj i przekrój na pół. Usuń pestki. Ułóż śliwki w naczyniu żaroodpornym.

W misce połącz mąkę, cukier oraz cynamon. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami. Gdy utworzysz kruszonkę, posyp nią śliwki.

Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. 

Podaj na ciepło z lodami waniliowymi.

Smacznego! 

Zobacz też: Lemon Brownie. Prosty przepis na obłędny cytrynowy deser!