Idealny deser na jesienny wieczór! Crumble ze śliwkami
Przepis na crumble ze śliwkami.
Jesienią śliwki osiągają pełnię dojrzałości, są soczyste i pełne naturalnej słodyczy, co czyni je idealnym składnikiem do różnorodnych deserów, dżemów, konfitur oraz dań wytrawnych. Dziś przychodzimy z przepisem na pyszny, prosty i szybki w wykonaniu crumble z ich dodatkiem!
Zobacz też: Obłędna tarta z gruszką i serem brie
Crumble ze śliwkami
Składniki
- 500 g śliwek
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- szczypta cynamonu
- lody waniliowe (do podania)
Przygotowanie
Śliwki umyj i przekrój na pół. Usuń pestki. Ułóż śliwki w naczyniu żaroodpornym.
W misce połącz mąkę, cukier oraz cynamon. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami. Gdy utworzysz kruszonkę, posyp nią śliwki.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Podaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Zobacz też: Lemon Brownie. Prosty przepis na obłędny cytrynowy deser!