Przepis na pikantne Guacamole - Piekniejsze.pl

Przepis na pikantne Guacamole

Pasta z awokado z nutką pikanterii? Wypróbuj ten przepis!

Przed Tobą domówka i zastanawiasz się co przygotować? A może poszukujesz pomysłu na nietypowe śniadanie? Poznaj przepis na pikantne Guacamole! 

Zobacz też: Przepis na fit majonez

Przepis na pikantne Guacamole

Guacamole to popularna meksykańska potrawa przygotowywana głównie z awokado. Jest to gładka pasta, którą stosuje się w dipach do nachosów, a także na pieczywo w formie śniadania!

Składniki 

  • awokado – 3 dojrzałe szt 
  • pomidor – 1 szt 
  • czerwona cebula – ¼ szt 
  • sok z limonki – 1 szt 
  • świeża kolendra – kilka gałązek 
  • posiekana osta papryczka chili np. jalapeno lub serrano – 1 szt 
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie 

Obierz awokado przekrój je na pół, usuń pestkę i wyłóż miąższ łyżką do miseczki.Rozgnieć je widelcem na gładką konsystencję. Pokrój pomidora i czerwoną cebulę w drobną kostkę. Posiekaj kolendrę. Wymieszaj składniki w misce. Dodaj posiekaną ostre papryczki chili i ponownie wymieszaj.  Dodaj sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Jeśli smak jest za ostry dodaj więcej soku z limonki.

Smacznego!

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i awokado. Przepis na pyszny poranek!