Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami

Gołąbki z kaszą oraz grzybami są jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Jak przygotować danie, aby wszystkich urzekało swym smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami.
Zobacz też:
Składniki:
- 1 większa główka włoskiej lub białej kapusty,
- 400 g kaszy gryczanej,
- 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków,
- 300 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
- 1 duża cebula.
- do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek,
- 500 ml bulionu warzywnego.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku do dużego garnka wlewamy wodę, którą solimy i zagotowujemy. Z kapusty zdejmujemy liście i wkładamy je do gotującej się wody, aby zmiękły. W międzyczasie przygotowujemy drugi garnek, w którym gotujemy kaszę w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
Zobacz też:
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na patelni. Dodajemy do niej również czosnek i podsmażamy całość. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy 15 minut, aż zmiękną. Grzyby i pieczarki drobno kroimy i dodajemy je na patelnię.
Zobacz też:
Do patelni przesypujemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno.
Zobacz też:
Gołąbki układamy ciasto w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je bulionem warzywnym. Na wierzch układamy kilka liści kapusty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i trzymamy gołąbki około 60-70 minut. Gotowe!
Zobacz też:
Przepis na wigilijny kompot z suszu