Przepis na wigilijne uszka
Według tradycji podczas wigilii Świąt Bożego Narodzenia na stole powinno być 12 potraw. Jedną z nich jest barszcz czerwony z uszkami. Przedstawialiśmy już przepis na barszcz (zobacz tutaj: Przepis na świąteczny barszcz czerwony). Jak przygotować uszka? Sprawdź!
Zobacz też:
Przepis na wigilijne uszka
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 200 ml wrzącej wody,
- 30 g masła,
- 40 g suszonych borowików lub podgrzybków,
- 1 szklanka wody,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól i drobno zmielony pieprz.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku musimy przygotować ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy sól. Następnie do osobnej miski wlewamy gorącą wodę, do której dodajemy masło, a następnie je roztapiamy.
Kolejnym krokiem jest połączenie ze sobą wszystkich składników. W międzyczasie wykładamy je na stolnicy posypanej mąką i zagniatamy ciasto dłońmi, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Ciasto wkładamy do miseczki i przykrywamy je folią na około 30 minut.
Zobacz też:
Gdy ciasto odpoczywa zaczynamy przygotowywać farsz. Do garnka wkładamy grzyby, które zalewamy wodą. Następnie je przykrywamy i gotujemy przez 30 minut, aby zmiękły. Cebulkę drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni.
Gdy grzyby będą miękkie przecedzamy je i wykładamy na patelnię wraz z cebulką. Podsmażamy przez chwilę. Całość po zdjęciu z patelni siekamy nożem. Ciasto dzielimy na części. Bierzemy po jednej i wałkujemy na cienki placek. Następnie za pomocą kieliszka wykrywamy kółko.
Zobacz też:
Farsz nakładamy na każde kółko. Następnie sklejamy pierożka, którego owijamy wokół palca i ponownie sklejamy, aby wyszło uszko. Wodę solimy i zagotowujemy. Następnie partiami wrzucamy do niej uszka. Wyjmujemy je po około 2 minutach, gdy wypłyną na wierzch. Uszka podajemy wraz z czerwonym barszczem. Gotowe!