Przepis na wigilijne uszka - Piekniejsze.pl

Przepis na wigilijne uszka

Tradycyjną wigilijną potrawą jest barszcz z uszkami. Jak przygotować samodzielnie uszka? Sprawdź najlepszy przepis!
Przepis na wigilijne uszka
Przepis na wigilijne uszka, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Według tradycji podczas wigilii Świąt Bożego Narodzenia na stole powinno być 12 potraw. Jedną z nich jest barszcz czerwony z uszkami. Przedstawialiśmy już przepis na barszcz (zobacz tutaj: Przepis na świąteczny barszcz czerwony). Jak przygotować uszka? Sprawdź!

Zobacz też:

Przepis na makowiec

Przepis na wigilijne uszka

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 200 ml wrzącej wody,
  • 30 g masła,
  • 40 g suszonych borowików lub podgrzybków,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i drobno zmielony pieprz.

Zobacz też:

Przepis na grzyby marynowane

Przygotowanie:

Na samym początku musimy przygotować ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy sól. Następnie do osobnej miski wlewamy gorącą wodę, do której dodajemy masło, a następnie je roztapiamy.

Kolejnym krokiem jest połączenie ze sobą wszystkich składników. W międzyczasie wykładamy je na stolnicy posypanej mąką i zagniatamy ciasto dłońmi, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Ciasto wkładamy do miseczki i przykrywamy je folią na około 30 minut.

Zobacz też:

Przepis na rybę po grecku

Gdy ciasto odpoczywa zaczynamy przygotowywać farsz. Do garnka wkładamy grzyby, które zalewamy wodą. Następnie je przykrywamy i gotujemy przez 30 minut, aby zmiękły. Cebulkę drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni.

Gdy grzyby będą miękkie przecedzamy je i wykładamy na patelnię wraz z cebulką. Podsmażamy przez chwilę. Całość po zdjęciu z patelni siekamy nożem. Ciasto dzielimy na części. Bierzemy po jednej i wałkujemy na cienki placek. Następnie za pomocą kieliszka wykrywamy kółko.

Zobacz też:

Przepis na łazanki z kapustą

Farsz nakładamy na każde kółko. Następnie sklejamy pierożka, którego owijamy wokół palca i ponownie sklejamy, aby wyszło uszko. Wodę solimy i zagotowujemy. Następnie partiami wrzucamy do niej uszka. Wyjmujemy je po około 2 minutach, gdy wypłyną na wierzch. Uszka podajemy wraz z czerwonym barszczem. Gotowe!