Przepis na makowiec - Piekniejsze.pl

Przepis na makowiec

Makowiec to ciasto idealne na święta Bożego Narodzenia. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na makowiec
Przepis na makowiec, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Makowiec to tradycyjne ciasto przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jak wykonać je samodzielnie w domu, aby było miękkie i pełne aromatów? Sprawdź nasz najlepszy przepis, który urzeknie wiele podniebień.

Zobacz też:

Przepis na grzyby marynowane

Przepis na makowiec

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 żółtka średnich jajek,
  • pół szklanki mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 600 g masy makowej.

Zobacz też:

Przepis na rybę po grecku

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy rondelek, do którego wkładamy masło, mleko oraz cukier. Całość podgrzewamy na małej mocy, aby masło się rozpuściło i połączyło ze składnikami. Musimy poczekać, aż cało lekko się przestudzi.

Przygotowujemy miskę, w której umiejscawiamy 2 żółtka z jajek oraz drożdże. Do tego wlewamy ostudzone mleko z masłem i cukrem i całość rozcieramy, aby składniki się ze sobą połączyły. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy przez około 5 minut.

Zobacz też:

Przepis na krokiety z grzybami

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aby drożdże mogły zacząć pracować. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicę. Na nie wykładamy masę makową. Makowiec zawijamy w rulon.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy go na góra-dół. Makowiec pieczemy przez 40 minut. Świąteczne ciasto gotowe!