Przepis na grzyby marynowane - Piekniejsze.pl

Przepis na grzyby marynowane

Grzyby marynowane to idealny dodatek do świątecznych potraw. Jak je przygotować? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na grzyby marynowane
Przepis na grzyby marynowane, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Grzyby marynowane to dodatek idealny do świątecznych dań. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na grzyby marynowane, który urzeknie wiele podniebień swym niesamowitym smakiem.

Zobacz też:

Przepis na rybę po grecku

Przepis na grzyby marynowane

Składniki:

  • 2 kg małych grzybów,
  • 3 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki octu 10%.
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • 2 duże liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 8 kulek czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 3 łyżki soli.

Zobacz też:

Przepis na krokiety z grzybami

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i wsypujemy 3 łyżki cukru. Następnie wrzucamy dwa duże liście laurowe lub cztery małe, 8 kulek ziela angielskiego, 8 kulek czarnego pieprzu oraz łyżkę gorczycy. 

Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy. Następnie dodajemy 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%. Gotujemy zalewę przez kolejną minutę, a następnie wyłączamy. W międzyczasie grzybki opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą.

Grzyby gotujemy w garnku z osoloną wodą. Po 7 minutach zdejmujemy je z palnika. Przekładamy je do słoików. Następnie całość zalewamy przygotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy. Po kilku dniach grzyby marynowane są gotowe.