Przepis na grzyby marynowane
Grzyby marynowane to dodatek idealny do świątecznych dań. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na grzyby marynowane, który urzeknie wiele podniebień swym niesamowitym smakiem.
Zobacz też:
Przepis na grzyby marynowane
Składniki:
- 2 kg małych grzybów,
- 3 szklanki wody,
- 3/4 szklanki octu 10%.
- 3 płaskie łyżki cukru,
- 2 duże liście laurowe,
- 8 kulek ziela angielskiego,
- 8 kulek czarnego pieprzu,
- 1 łyżka gorczycy,
- 3 łyżki soli.
Zobacz też:
Przepis na krokiety z grzybami
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i wsypujemy 3 łyżki cukru. Następnie wrzucamy dwa duże liście laurowe lub cztery małe, 8 kulek ziela angielskiego, 8 kulek czarnego pieprzu oraz łyżkę gorczycy.
Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy. Następnie dodajemy 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%. Gotujemy zalewę przez kolejną minutę, a następnie wyłączamy. W międzyczasie grzybki opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą.
Grzyby gotujemy w garnku z osoloną wodą. Po 7 minutach zdejmujemy je z palnika. Przekładamy je do słoików. Następnie całość zalewamy przygotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy. Po kilku dniach grzyby marynowane są gotowe.