Przepis na wigilijny kompot z suszu - Piekniejsze.pl

Przepis na wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszu to tradycyjny wigilijny napój. Jak przygotować go samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na wigilijny kompot z suszu
Przepis na wigilijny kompot z suszu, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Kompot z suszu jest tradycyjnym, wigilijnym napojem. Mimo, że nie każdy za nim przepada, warto przygotować chociaż jeden jego dzbanek. Jak wykonać kompot z suszu samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis!

Zobacz też:

Przepis na zupę grzybową

Przepis na kompot z suszu

Składniki:

  • 1/2 kg suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli itp),
  • 3 litry zimnej wody,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 gwiazdki anyżu.

Zobacz też:

Przepis na wigilijne uszka

Przygotowanie:

Na damym początku wszystkie suszone owoce kroimy na mniejsze części. Następnie przekładamy je do średniej wielkości garnka i zalewamy trzema litrami zimnej wody. Przez 20 minut czekamy, aż suszone owoce zmiękną.

Zobacz też:

Przepis na makowiec

Następnie do garnka wsypujemy gwiazdki anyżu i dodajemy laskę cynamonu. Całość gotujemy przez około 10 minut, na małym ogniu, aby owoce jeszcze bardziej zmiękły. Do kompotu wlewamy wyciśnięty sok cytryny i cukier.

Zobacz też:

Przepis na rybę po grecku

Całość mieszamy, a garnek przykrywamy pokrywką i zdejmujemy z ognia. Napój zostawiamy na około dwie godziny, aby wszystko przeszło smakiem przypraw i suszonych owoców. Kompot z suszu jest gotowy!