Przepis na wigilijny kompot z suszu
Kompot z suszu jest tradycyjnym, wigilijnym napojem. Mimo, że nie każdy za nim przepada, warto przygotować chociaż jeden jego dzbanek. Jak wykonać kompot z suszu samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na kompot z suszu
Składniki:
- 1/2 kg suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli itp),
- 3 litry zimnej wody,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 laska cynamonu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 gwiazdki anyżu.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na damym początku wszystkie suszone owoce kroimy na mniejsze części. Następnie przekładamy je do średniej wielkości garnka i zalewamy trzema litrami zimnej wody. Przez 20 minut czekamy, aż suszone owoce zmiękną.
Zobacz też:
Następnie do garnka wsypujemy gwiazdki anyżu i dodajemy laskę cynamonu. Całość gotujemy przez około 10 minut, na małym ogniu, aby owoce jeszcze bardziej zmiękły. Do kompotu wlewamy wyciśnięty sok cytryny i cukier.
Zobacz też:
Całość mieszamy, a garnek przykrywamy pokrywką i zdejmujemy z ognia. Napój zostawiamy na około dwie godziny, aby wszystko przeszło smakiem przypraw i suszonych owoców. Kompot z suszu jest gotowy!