Przepis na zupę grzybową
Zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych, dwunastu potrwa wigilijnych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej smak potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na zupę grzybową.
Zobacz też:
Przepis na zupę grzybową
Składniki:
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 1 marchewka,
- ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początki grzyby dokładnie przemywamy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy je na dość spore kawałki. W miedzy czasie cebulę siekamy i smażymy ją na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej grzyby i smażymy kolejne 5 minut.
Zobacz też:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy za pomocą noża. Przygotowujemy garnek, do którego wrzucamy grzyby z cebulką. Dorzucamy marchewkę i całość zalewamy wywarem warzywnym.
Zobacz też:
Przepis na świąteczny barszcz czerwony
Zawartość garnka doprowadzamy do zagotowania. Następnie zmniejszamy moc palnika, przykrywamy garnek i gotujemy kolejne 15 minut. Na sam koniec wsypujemy pietruszkę, a zupę doprawiamy śmietaną, pieprzem i solą. Gotowe!