Przepis na zupę grzybową - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Sprawdź najlepszy przepis na przygotowanie zupy grzybowej.
Przepis na zupę grzybową
Przepis na zupę grzybową, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych, dwunastu potrwa wigilijnych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej smak potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na zupę grzybową.

Zobacz też:

Przepis na wigilijne uszka

Przepis na zupę grzybową

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 litr wywaru warzywnego, 
  • 2 łyżki masła,
  • 1 marchewka,
  • ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%,
  • garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Zobacz też:

Przepis na makowiec

Przygotowanie:

Na samym początki grzyby dokładnie przemywamy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy je na dość spore kawałki. W miedzy czasie cebulę siekamy i smażymy ją na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej grzyby i smażymy kolejne 5 minut.

Zobacz też:

Przepis na grzyby marynowane

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy za pomocą noża. Przygotowujemy garnek, do którego wrzucamy grzyby z cebulką. Dorzucamy marchewkę i całość zalewamy wywarem warzywnym.

Zobacz też:

Przepis na świąteczny barszcz czerwony

Zawartość garnka doprowadzamy do zagotowania. Następnie zmniejszamy moc palnika, przykrywamy garnek i gotujemy kolejne 15 minut. Na sam koniec wsypujemy pietruszkę, a zupę doprawiamy śmietaną, pieprzem i solą. Gotowe!