Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!

Barszcz czerwony to idealna zupa, która świetnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad. Jak wykonać zupę, aby smakował jak ten u babci? Sprawdź nasz najlepszy, łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na barszcz czerwony.
Zobacz też:
Przepis na barszcz czerwony
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka kminku,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki oleju,
- śmietana 18%.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku buraki, cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy całość na złoty kolor. Z kolei w garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek, cukier i sól.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Do garnka z wodą dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż buraki będą miękkie. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie z garnka, a następnie dodajemy ocet jabłkowy.
Zobacz też:
Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Następnie wlewamy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Zupę podajemy gorącą z ulubionymi dodatkami (chleb, grzanki, jajka itd.). Gotowe, smacznego!