Kobiecy wieczór. 5 przepisów na zdrowe przekąski - Piekniejsze.pl

Kobiecy wieczór. 5 przepisów na zdrowe przekąski

Przedstawiamy przepisy na 5 przekąsek, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu i nadadzą się świetnie na babski wieczór!
Kobiecy wieczór. 5 przepisów na zdrowe przekąski
Kobiecy wieczór. 5 przepisów na zdrowe przekąski, fot. pixabay.com

Babski wieczór to jeden z lepszych pomysłów na spędzenie czasu z przyjaciółką. Oprócz napoi alkoholowych i zabaw, warto zjeść coś dobrego. Przedstawiamy przepisy na 5 przekąsek, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zapraszamy!

#1 Ślimaczki z bazylią

Składniki:

  • arkusz świeżego ciasta francuskiego,
  • duży pęczek świeżej bazylii,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • kilka łyżek oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Listki bazylii wkładamy do pojemnika i polewamy je sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Następnie wyciskamy do tego czosnek. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy pastą z bazylii. Następnie kroimy je na paski i zawijamy w ślimaczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut. Gotowe!

Ślimaczki z bazylią
Ślimaczki z bazylią, fot. pixabay.com

#2 Tartinki z serkiem i łososiem

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50  zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • duża szczypta soli,
  • spora garść natki pietruszki,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 150 g kremowego serka np. Almette,
  • czarne oliwki.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól oraz zimne masło. Rozgniatamy ciasto na kruszonkę. Wsypujemy pietruszkę i żółtko. Całość mieszamy i zagniatamy. Formujemy ciasto w kulkę i wkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je, wyciskamy szklanką kółka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie na krążki wykładamy serek Almette, a na niego pokrojone plastry łososia. Jeśli lubicie możecie również dodać na wierzch kilka czarnych oliwek.

Tartinki z serkiem i łososiem
Tartinki z serkiem i łososiem, fot. pixabay.com

#3 Tortilla z tuńczykiem

Składniki:

  • opakowanie tortilli pszennych,
  • puszka tuńczyka,
  • puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy tuńczyka z puszki, którego rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do niego odsączoną kukurydzę z puszki, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy, aby powstała gładka masa. Następnie placki smarujemy pastą z tuńczyka i zawijamy. Następnie kroimy na małe paski. Gotowe!

Tortilla z tuńczykiem
Tortilla z tuńczykiem, fot. pixabay.com

#4 Pasta z awokado

Składniki:

  • 2 awokado,
  • pomidor,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka majonezu,
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sok z cytryny,

Przygotowanie:

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy na drobne kawałki. Następnie całość ze sobą mieszamy, dodając majonez, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z bagietką lub krakersami.

Pasta z awokado
Pasta z awokado, fot. pixabay.com

#5 Paluszki serowe

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 15 dag sera żółtego,
  • szczypta papryki ostrej,
  • szczypty papryki słodkiej,
  • szczypta soli,
  • jedno jajki,
  • szczypta sezamu.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Rozkładamy na nim ser żółty, który doprawiamy papryką ostrą i słodką oraz szczyptą soli. Zawijamy i kroimy na pół. Następnie smarujemy wierzch ciasta jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Homemade cheese bread sticks on a light wooden background