Przepis na naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki to idealna propozycja na jesienne obiady. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrafią zaskoczyć swym niesamowicie delikatnym smakiem, pełnym aromatów. Przedstawiamy przepis na najlepsze naleśniki ze szpinakiem.
Zobacz też:
Przepis na naleśniki z serkiem homogenizowanym i owocami
Przepis na naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.
Nadzienie:
- 250 g świeżego szpinaku,
- 10 kawałków suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa,
- masło,
- 150 g sera feta,
- 4 łyżki orzeszków pinii.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, mleko, wodę i sól. Następnie całość miksujemy za pomocą miksera. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie całość miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni i gdy będą zarumienione odwracamy je na drugą stronę. Gdy wszystkie naleśniki będą przygotowane zabieramy się za wykonanie masy ze szpinaku.
Szpinak dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie osuszamy go i wykładamy na patelnię. Podgrzewamy go tak długo, aż nie wyschnie. Przygotowujemy garnek, do którego wkładamy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie lekko podgrzewamy.
Do masła i czosnku dodajemy szpinak i wciąż smażymy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Naleśniki smarujemy szpinakiem, wykładamy na nie kawałek sera fety i pomidorów suszonych. Zawijamy i gotowe!