Przepis na naleśniki ze szpinakiem - Piekniejsze.pl

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem wydają się idealną opcją na jesienny obiad. Są delikatne i aromatyczne. Sprawdź, jak je wykonać.
Przepis na naleśniki ze szpinakiem
Przepis na naleśniki ze szpinakiem, fot. pixabay.com

Naleśniki to idealna propozycja na jesienne obiady. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrafią zaskoczyć swym niesamowicie delikatnym smakiem, pełnym aromatów. Przedstawiamy przepis na najlepsze naleśniki ze szpinakiem.

Zobacz też:

Przepis na naleśniki z serkiem homogenizowanym i owocami

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.

Nadzienie:

  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • masło,
  • 150 g sera feta,
  • 4 łyżki orzeszków pinii.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, mleko, wodę i sól. Następnie całość miksujemy za pomocą miksera. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie całość miksujemy.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni i gdy będą zarumienione odwracamy je na drugą stronę. Gdy wszystkie naleśniki będą przygotowane zabieramy się za wykonanie masy ze szpinaku.

Szpinak dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie osuszamy go i wykładamy na patelnię. Podgrzewamy go tak długo, aż nie wyschnie. Przygotowujemy garnek, do którego wkładamy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie lekko podgrzewamy.

Do masła i czosnku dodajemy szpinak i wciąż smażymy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Naleśniki smarujemy szpinakiem, wykładamy na nie kawałek sera fety i pomidorów suszonych. Zawijamy i gotowe!

Na czasie

Brak danych.