Łosoś w ziołowym kremie zapiekany w cieście francuskim  - Piekniejsze.pl

Łosoś w ziołowym kremie zapiekany w cieście francuskim 

Przepis na łososia otulonego ziołowym kremem i ciastem francuskim!

Szukasz inspiracji na nowoczesne dania na świąteczny stół? Przychodzimy z przepisem na łososia w ziołowym kremie zapiekanego w cieście francuskim. Jest obłędny i prosty w wykonaniu! 

Zobacz też: Przedświąteczny szał. Jak klimatycznie przystroić kuchnię? 3 TikTokowe triki!

Łosoś w ziołowym kremie zapiekany w cieście francuskim

Składniki (dla 4 osób)

  • 2 filety łososia (po ok. 200 g każdy, bez skóry)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Krem ziołowy

  • 100 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

W miseczce połącz serek śmietankowy, musztardę, czosnek, zioła i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Filety łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw je solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.

Rozwiń ciasto francuskie i potnij na dwa prostokąty, które będą wystarczająco duże, by zawinąć łososia. Na środku każdego kawałka ciasta rozsmaruj przygotowany krem ziołowy. 

Połóż na kremie łososia i delikatnie zwiń ciasto francuskie. Zacznij od boków. Następnie złóż górę i dół, tak by powstał “szczelny pasztecik”.Złącz krawędzie, lekko dociskając.

Przełóż łososia w cieście na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Wierzch ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem. 

Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory