Przepis na kotlet de volaille - Piekniejsze.pl

Przepis na kotlet de volaille

Kotlet de volaille to świetna propozycja obiadowa. Jak wykonać danie samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na kotlet de volaille
Przepis na kotlet de volaille, fot. facebook.com/czosnek_i_chilli

Kotlet de volaille to idealny pomysł na szybkie, proste i smaczne danie obiadowe. Jak je wykonać, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na kotlet de volaille!

Zobacz też:

Przepis na ciasto z borówkami

Przepis na kotlet de volaille

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • wykałaczki,
  • 60 g masła,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżki szczypiorku,
  • 1/4 cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 30 g mąki,
  • 90 g bułki tartej,
  • 1 roztrzepane jajko.

Zobacz też:

Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy

Przygotowanie:

Na samym początku w miseczce mieszamy masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Następnie formujemy z nich cztery wałeczki, zawijamy folią i wrzucamy do lodówki.

Zobacz też:

Przepis na idealny makaron cztery sery

Za pomocą tłuczka rozbijamy piersi z kurczaka, aby powstały kotlety. Następnie na każdej piersi układamy wałeczek masła, zawijamy i zlepiamy wykałaczką. Na oddzielne talerze wykładamy bułkę tartą, mąkę i jajko (które roztrzepujemy).

Zobacz też:

Przepis na amerykański Mac&Cheese

Nasz zawinięte piersi z kurczaka moczymy najpierw w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Robimy to około 10 minut, aż panierka będzie miała złoty kolor. Gotowe, smacznego!