Lemoniada jodłowa. Dlaczego warto ją pić? - Piekniejsze.pl

Lemoniada jodłowa. Dlaczego warto ją pić?

Lemoniada to jeden z najlepszych napojów do spożycia latem, zwłaszcza ta do której dodamy syrop jodłowy. Dlaczego warto ją pić?
Lemoniada jodłowa. Dlaczego warto ją pić?
Lemoniada jodłowa. Dlaczego warto ją pić? fot. pixabay.com

Okres wiosenno-letni 4charakteryzuje się wyższymi temperaturami. To powoduje w ludziach pragnienie picia zimnych napoi. Idealnym rozwiązaniem będzie wypicie lemoniady, którą wykonamy samodzielnie. Przedstawiamy przepis na najzdrowszą lemoniadę jodłową.

Zobacz też:

Woda kokosowa. Jakie ma właściwości?

Lemoniada z syropu z jodły

Składniki:

  • igły jodły,
  • cukier,
  • woda,
  • 2 cytryny,
  • limonka,
  • mięta,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

Igły jodły wrzucamy do garnka z wodą i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wyjmujemy igły i wyciskamy je przez ręcznik. Do płynu dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Syrop przelewamy do butelek.

Jeśli chcemy lemoniadę przygotować w litrowym dzbanku to dodajemy 500 ml syropu z jodły, a następnie 500 ml wody. Wciskamy jedną cytrynę i limonkę. Dodajemy miętę. Jeszcze jedną cytrynę kroimy na plasterki i dodajemy do dzbanka. Dodatkowo dajemy również lód. Gotowe!

Właściwości syropu z jodły

Właściwości lecznicze jodły znane są od lat, dlatego już kilkaset lat temu z igieł drzewa robiono syropy, które wykorzystywano na co dzień. Jakie ma właściwości syrop z jodły?

Zobacz też:

Skrzyp. Właściwości i zastosowanie

Mięta. Właściwości i zastosowanie

Syrop z jodły można stosować na przeziębienia i infekcje, ponieważ wpływa bardzo korzystnie na układ odpornościowy. Dodatkowo łagodzi ból gardła i napady astmy. Ma również wpływ na układ pokarmowy, gdyż przyśpiesza trawienie, zapobiega nudnościom czy wymiotom.

Zobacz też:

Pokrzywa. Dlaczego warto pić z niej napar? Właściwości i zastosowanie

Rumianek. Właściwości i zastosowanie