Lemoniada jodłowa. Dlaczego warto ją pić?

Okres wiosenno-letni 4charakteryzuje się wyższymi temperaturami. To powoduje w ludziach pragnienie picia zimnych napoi. Idealnym rozwiązaniem będzie wypicie lemoniady, którą wykonamy samodzielnie. Przedstawiamy przepis na najzdrowszą lemoniadę jodłową.
Zobacz też:
Woda kokosowa. Jakie ma właściwości?
Lemoniada z syropu z jodły
Składniki:
- igły jodły,
- cukier,
- woda,
- 2 cytryny,
- limonka,
- mięta,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
Igły jodły wrzucamy do garnka z wodą i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wyjmujemy igły i wyciskamy je przez ręcznik. Do płynu dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Syrop przelewamy do butelek.
Jeśli chcemy lemoniadę przygotować w litrowym dzbanku to dodajemy 500 ml syropu z jodły, a następnie 500 ml wody. Wciskamy jedną cytrynę i limonkę. Dodajemy miętę. Jeszcze jedną cytrynę kroimy na plasterki i dodajemy do dzbanka. Dodatkowo dajemy również lód. Gotowe!
Właściwości syropu z jodły
Właściwości lecznicze jodły znane są od lat, dlatego już kilkaset lat temu z igieł drzewa robiono syropy, które wykorzystywano na co dzień. Jakie ma właściwości syrop z jodły?
Zobacz też:
Skrzyp. Właściwości i zastosowanie
Mięta. Właściwości i zastosowanie
Syrop z jodły można stosować na przeziębienia i infekcje, ponieważ wpływa bardzo korzystnie na układ odpornościowy. Dodatkowo łagodzi ból gardła i napady astmy. Ma również wpływ na układ pokarmowy, gdyż przyśpiesza trawienie, zapobiega nudnościom czy wymiotom.
Zobacz też:
Pokrzywa. Dlaczego warto pić z niej napar? Właściwości i zastosowanie
Rumianek. Właściwości i zastosowanie