Mięta. Właściwości i zastosowanie
Mięta to roślina, która od setek lat stosowana jest jako surowiec lekarski i używana jako lek w medycynie. Kryje w sobie wiele właściwości zdrowotnych i ma szerokie zastosowanie w życiu codziennym. Dlaczego warto pić napar z mięty?
Zobacz też:
Skrzyp. Właściwości i zastosowanie
Rumianek. Właściwości i zastosowanie
Pokrzywa. Dlaczego warto pić z niej napar? Właściwości i zastosowanie
Mięta – właściwości
Mięta jest jedną z najbardziej skutecznych roślin w walce z problemami przewodu pokarmowego. Napar z rośliny zalecany jest podczas problemów z niestrawnością, ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego co ułatwia trawienie.
Mięta pomaga również w pracy przewodu pokarmowego. Działa również wiatropylnie, co pomaga w prawidłowym wypróżnianiu się. Dzięki swym właściwościom łagodzi również bóle brzucha i rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
Napar z mięty może również być świetnym rozwiązaniem na brak apetytu. U kobiet w ciąży będzie szczególnie znacząca, ponieważ łagodzi silne mdłości.
Zobacz też:
Pierwsze objawy ciąży – jak je rozpoznać?
Mięta sprawia również, że nasz organizm się uspakaja i koi. Jest świetną substancją, która łagodzi stres i nerwobóle. Ułatwia oddychanie i minimalizuje uczucie bólu głowy. Mięta działa również przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo oraz przeciw alergicznie.
Napar z mięty
Aby przygotować napar z mięty wystarczy do garnuszka wsypać łyżkę suszonych lub świeżych liści mięty. Całość zalać wrzątkiem i parzyć przez 15-20 minut. Dziennie powinniśmy wypijać takiego naparu maksymalnie 4 kubki.