Przepis na racuchy z jabłkami - Piekniejsze.pl

Przepis na racuchy z jabłkami

Jabłka to owoc, który warto wykorzystywać do jesiennych dań. Jak przygotować racuchy z jabłkami? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na racuchy z jabłkami
Przepis na racuchy z jabłkami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Jesień to idealna pora roku, aby w kuchni wykorzystywać jabłka. Świetnym daniem obiadowym bądź deserowym będą racuchy z jabłkami. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na gofry

Przepis na racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 200 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej roślinny.

Zobacz też:

Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy, aby suche składniki mogły się ze sobą połączyć. Następnie dodajemy jajka i mleko i mieszamy do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Zobacz też:

Przepis na tartę z jabłkami

Jabłka dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy je w kosteczkę. Kawałki jabłek wrzucamy do ciasta i ponownie całość dokładnie mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na jabłecznik jak u babci

Patelnię rozgrzewamy z olejem roślinnym. Ciasto wykładamy po 1 łyżce na patelni, formując z niego placek. Jedną stronę smażymy około 1,5 minuty na złocisty kolor, a następnie przez ten sam czas drugą stronę. Racuchy z jabłkami możemy podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.