Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pieczarki - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pieczarki

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone pieczarki jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pieczarki
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pieczarki, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone pieczarki – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przepis na kiszone pieczarki

Składniki:

  • 600 g małych pieczarek,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 l wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka kopru,
  • 5 cm korzenia chrzanu,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone cytryny

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie obmywamy pod zimną wodą, a następnie odcinamy im nóżki. Przygotowujemy słoiki, które wcześniej wyparzamy. Układamy w nich bardzo ciasno pieczarki, a pomiędzy nie układamy czosnek, koperek, chrzan i pieprz.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki

Wodę podgrzewamy w garnku, a następnie wsypujemy do niej sól. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż dól całkowicie nie rozpuści się w wodzie. Tak przygotowaną zalewą przykrywamy dokładnie wszystkie pieczarki, aby żadna z nich nie wystawała ponad ciecz.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pomidory

Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby pieczarki dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone pieczarki będą gotowe!