Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pieczarki
Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone pieczarki – jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na kiszone pieczarki
Składniki:
- 600 g małych pieczarek,
- 1 łyżka soli,
- 1 l wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka kopru,
- 5 cm korzenia chrzanu,
- pół łyżeczki pieprzu.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone cytryny
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie obmywamy pod zimną wodą, a następnie odcinamy im nóżki. Przygotowujemy słoiki, które wcześniej wyparzamy. Układamy w nich bardzo ciasno pieczarki, a pomiędzy nie układamy czosnek, koperek, chrzan i pieprz.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki
Wodę podgrzewamy w garnku, a następnie wsypujemy do niej sól. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż dól całkowicie nie rozpuści się w wodzie. Tak przygotowaną zalewą przykrywamy dokładnie wszystkie pieczarki, aby żadna z nich nie wystawała ponad ciecz.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pomidory
Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby pieczarki dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone pieczarki będą gotowe!