Choinka z ciasta francuskiego - Piekniejsze.pl

Choinka z ciasta francuskiego

Przepis na choinkę z ciasta francuskiego.

Zbliża się magiczny czas świąt Bożego Narodzenia, który wpędza nas w wir kulinarnych przygotowań.

Szukasz oryginalnych pomysłów na pyszne świąteczne przekąski, które wyglądają spektakularnie? Poznaj przepis na choinkę z ciasta francuskiego ze szpinakiem!

Zobacz też: Mikołajkowe pierniczki czekoladowe

Choinka z ciasta francuskiego

Składniki

  • ciasto francuskie – 2 opakowanie
  • mrożony szpinak – 300 g
  • ser żółty – 80 g
  • ser feta – 50 g
  • cebula – ½ szt
  • oliwa – 1 łyżka 
  • czosnek – 1 ząbek 
  • jajko – 1 szt
  • sól i pieprz – do smaku
  • sezam – do dekoracji

Przygotowanie

Podsmaż na oliwie cebulkę. Dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdejmij z ognia i odczekaj aż całość ostygnie. Po ostudzeniu dodaj starty ser żółty i dodaj rozkruszony ser feta. 

Rozwiń ciasto francuskie i rozwałkuj je (na papierach). Wytnij na obu ciastach kształt dużego trójkąta. Na jednym z nich umieść farsz szpinakowy i przykryj drugim. Teraz boki trójkąta pokrój na poprzeczne paski. Wycięte paski zacznij skręcać, tak by powstały “gałązki”. Posmaruj przygotowaną choinkę jajkiem i posyp sezamem.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. 

Smacznego!

Zobacz też: <strong>Przepis na łososia w cieście francuskim, szpinakiem i serkiem ricotta</strong>