Choinka z ciasta francuskiego

Zbliża się magiczny czas świąt Bożego Narodzenia, który wpędza nas w wir kulinarnych przygotowań.
Szukasz oryginalnych pomysłów na pyszne świąteczne przekąski, które wyglądają spektakularnie? Poznaj przepis na choinkę z ciasta francuskiego ze szpinakiem!
Zobacz też: Mikołajkowe pierniczki czekoladowe
Choinka z ciasta francuskiego
Składniki
- ciasto francuskie – 2 opakowanie
- mrożony szpinak – 300 g
- ser żółty – 80 g
- ser feta – 50 g
- cebula – ½ szt
- oliwa – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- jajko – 1 szt
- sól i pieprz – do smaku
- sezam – do dekoracji
Przygotowanie
Podsmaż na oliwie cebulkę. Dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdejmij z ognia i odczekaj aż całość ostygnie. Po ostudzeniu dodaj starty ser żółty i dodaj rozkruszony ser feta.
Rozwiń ciasto francuskie i rozwałkuj je (na papierach). Wytnij na obu ciastach kształt dużego trójkąta. Na jednym z nich umieść farsz szpinakowy i przykryj drugim. Teraz boki trójkąta pokrój na poprzeczne paski. Wycięte paski zacznij skręcać, tak by powstały “gałązki”. Posmaruj przygotowaną choinkę jajkiem i posyp sezamem.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!
Zobacz też: <strong>Przepis na łososia w cieście francuskim, szpinakiem i serkiem ricotta</strong>