Dlaczego warto jeść kiszonki? - Piekniejsze.pl

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki to jedna z najzdrowszych form spożywania warzyw. Dlaczego warto jeść i przygotowywać kiszone warzywa?
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Dlaczego warto jeść kiszonki?, fot. pixabay.com

Kiszone warzywa i ich zdrowotne właściwości znane są od wieków. Niegdyś ich działanie wykorzystywano w medycynie ludowej. Warto zaznaczyć, że kisić można każde warzywo. Dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Zobacz też:

Dieta bezglutenowa. Czy jest dla każdego?

Kiszone warzywa – czym są?

Kiszone warzywa powstają w wyniku procesu z użyciem mikroorganizmów, czyli bakterii kwasu mlekowego. Dzięki działaniu bakterii fermentacyjnych, ukiszone warzywa można przechowywać przez bardzo długi czas, nie tracąc przy tym ich zdrowotnych właściwości. Prawidłowo ukiszone produkty wytwarzają również etanol i kwasy lotne.

Zobacz też:

Warzywa: które są najzdrowsze? 

Kiszonki – właściwości zdrowotne

Kiszonki powinny być dodatkiem zbilansowanej diety. Mówi się, że są one rodzajem żywności funkcjonalnej, ponieważ mają wiele właściwości prozdrowotnych i świetnie wpływają na ludzki organizm.

Powinniśmy również dodać, że kiszonki są bardzo niskokaloryczne, dzięki czemu wspierają procesy trawienne i pracę układu pokarmowego. Osoby będące na diecie odchudzającej bądź na deficycie kalorycznym powinny wprowadzić je do codziennych posiłków.

Zobacz też:

Mięta. Właściwości i zastosowanie

Dodatkowo kiszone warzywa to naturalne probiotyki. Jest tak, ponieważ wytworzone w nich bakterie przywracają prawidłowe mikrobioty jelitowe, co wpływa na wyższą odporność organizmu. A dzięki temu, że kiszonki mają kwaśne pH, żołądek zostaje zakwaszony, co pomaga w trawieniu białek.

W kiszonkach wytwarza się również dużo błonnika pokarmowego. Włókno pokarmowe wspomaga pracę jelit, reguluje proces wypróżniania się i jest świetne w walce z zaparciami. Dodatkowo są bogate w witaminy o działaniu przeciwutleniającym.

Zobacz też:

Produkty, które zawierają największą ilość antyoksydantów

Co więcej regularne spożywanie kiszonych warzyw sprawia, że organizm wolniej się starzeje i szybciej się regeneruje. Dzięki procesom fermentacyjnym wspierają przyswajanie przez organizm składników odżywczych. 

Na czasie

Brak danych.