Przepyszny dip z gotowanych buraków i sera feta. Idealny do przekąsek - Piekniejsze.pl

Przepyszny dip z gotowanych buraków i sera feta. Idealny do przekąsek

Przepis na pyszny dip z gotowanych buraków i sera feta. Używaj do pieczywa, sałatek, słonych precli i warzyw do maczania, takich jak marchewka, seler czy ogórek.

Dip z gotowanych buraków i sera feta to świetny zamiennik dla tradycyjnego hummusu. Świetnie pasuje do kanapek, sałatek, słonych precli, pokrojonych warzyw takich, jak: marchewka, seler czy ogórek. Poznaj prosty przepis na jego wykonanie!

Zobacz też: Obłędne brownie bez cukru! Pysznie i zdrowo

Dip z gotowanych buraków i sera feta

Składniki 

  • ugotowane i obrane ze skórki buraki – 2 duże szt
  • ser feta – 100 g
  • sok z cytryny – 2 łyżki 
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sól i pieprz – do smaku 
  • opcjonalnie do dekoracji: świeże zioła (np. natka pietruszki lub szczypiorek

Przygotowanie 

Ugotowane buraki, ser feta, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek umieść w blenderze. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Dopraw dip solą i pieprzem według uznania.  Jeśli potrzeba, dodaj więcej soku z cytryny lub oliwy z oliwek.

Przełóż dip do miseczki i opcjonalnie udekoruj go świeżymi ziołami. 

Smacznego!

Zobacz też: Fit deser bananowy