Przepyszny dip z gotowanych buraków i sera feta. Idealny do przekąsek
Przepis na pyszny dip z gotowanych buraków i sera feta. Używaj do pieczywa, sałatek, słonych precli i warzyw do maczania, takich jak marchewka, seler czy ogórek.
Dip z gotowanych buraków i sera feta to świetny zamiennik dla tradycyjnego hummusu. Świetnie pasuje do kanapek, sałatek, słonych precli, pokrojonych warzyw takich, jak: marchewka, seler czy ogórek. Poznaj prosty przepis na jego wykonanie!
Zobacz też: Obłędne brownie bez cukru! Pysznie i zdrowo
Dip z gotowanych buraków i sera feta
Składniki
- ugotowane i obrane ze skórki buraki – 2 duże szt
- ser feta – 100 g
- sok z cytryny – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól i pieprz – do smaku
- opcjonalnie do dekoracji: świeże zioła (np. natka pietruszki lub szczypiorek
Przygotowanie
Ugotowane buraki, ser feta, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek umieść w blenderze. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dopraw dip solą i pieprzem według uznania. Jeśli potrzeba, dodaj więcej soku z cytryny lub oliwy z oliwek.
Przełóż dip do miseczki i opcjonalnie udekoruj go świeżymi ziołami.
Smacznego!
Zobacz też: Fit deser bananowy