Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pomidory - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pomidory

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone pomidory jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pomidory
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pomidory, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone pomidory – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 2 kg pomidorów,
  • 1 chrzan,
  • 3 łyżki stołowe soli,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 pęczek koperku.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie myjemy, a następnie suszymy. Czosnek i chrzan obieramy. Następnie na wiórki strugamy jedynie chrzan. Na dno słoika układamy czosnek, chrzan i koperek. Na to nakładamy ciasno pomidory, uważając aby ich nie rozgnieść. Na wierzch układamy kolejną warstwę z czosnku, koperku i chrzanu.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną kapustę

W między czasie do garnka nalewamy wodę, którą zagotowujemy. Dodajemy do niej sól. Mieszamy tak długo, aż będziemy mieli pewność, że sól została całkowicie rozpuszczona. Następnie zalewą przykrywamy dokładnie wszystkie składniki, tak aby nic nie zostało ponad płyn.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną paprykę

Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby pomidory dalej spokojnie się kisiły. Po 3 tygodniach kiszone pomidory będą gotowe!

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki