Dieta roślinna. Jakie są jej korzyści?

Weganizm to rezygnacja ze spożywania wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego. Najczęściej ludzie zaczynają korzystać z diety roślinnej z powodów związanych z własnymi przekonaniami i wartościami. Ma ona jednak znacznie więcej korzyści, w tym tych zdrowotnych. Weganie nie tylko rezygnują z mięsa, ale także m. in. nabiału, czy nawet miodu.
Przeczytaj także: Zalety diety wegetariańskiej
#1 Wsparcie w odchudzaniu
Dieta roślinna jest bogata w błonnik, co może znacznie wesprzeć proces redukcji wagi. To właśnie błonnik wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, utrzymuje prawidłową florę bakteryjną oraz wspiera metabolizm, zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Dodatkowo produkty roślinne są znacznie mniej kaloryczne.
#2 Wspomaga serce
W diecie roślinnej spożywamy znacznie mniej niezdrowych tłuszczy. Zwiększa się jednak ilość warzyw, owoców czy orzechów. Taki typ żywienia zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca.
#3 Zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka
Dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, w tym najbardziej raka jelita grubego. Dzieje się tak poprzez dużą zawartość warzyw i owoców w jadłospisie, które mają dużą zawartość błonnika.
Przeczytaj także: Przepis na wegańskie brownie z malinami. Jaki jest jego sekret?