Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone rzodkiewki jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone rzodkiewki – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przepis na kiszone rzodkiewki

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek,
  • 4 gałązki koperków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka stołowa soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

Rzodkiewki porządnie myjemy, a następnie kroimy na cienkie plasterki. W międzyczasie zagotowujemy wodę wraz z solą. Mieszamy tak długo, aż sól całkowicie się nie rozpuści. W taki sposób mamy gotową zalewę, ale nim jej użyjemy, czekamy, aż się ostudzi.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone buraki

Do słoików wkładamy pokrojone rzodkiewki. Wciskamy między nie koperek, czosnek, kolendrę i pieprz. Następnie całość przykrywamy zalewą. Warto pamiętać, że płyn powinien być polany po całych rzodkiewkach, żadna nie powinna wystawać z nad powierzchni.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną kapustę

Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby rzodkiewki dalej spokojnie się kisiły. Po 3 tygodniach kiszone rzodkiewki będą gotowe!

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki

Na czasie

Brak danych.