Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone cytryny
Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Jednak warto zaznaczyć, że można kisić również owoce, a kiszone cytryny to jedna z bardziej wartościowych potraw. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone cytryny – jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na kiszone cytryny
Składniki:
• 16 cytryn (do zakiszenia),
• 8 cytryn (do wyciśnięcia soku),
• 300 g grubej soli,
• 1 ostra papryka,
• garstka kolorowego pieprzu,
• 1 laska cynamonu,
• kilka listków laurowych,
• woda przegotowana.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki
Przygotowanie:
Wszystkie cytryny – te do zakiszenia oraz do wyciśnięcia soku – dokładnie myjemy. Każdą z 16 cytryn do kiszenia przekrajamy na krzyż do 2/3 wysokości, tak aby całkowicie się nie przekroiły. Następnie do środka cytryny wsypujemy łyżkę soli i staramy się zacisnąć. Tak przygotowany owoc wkładamy ciasno do słoików.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone buraki
Z kolejnych 8 cytryn, które zostały wyciskamy sok. Następnie do każdego słoika dodajemy ostrą paprykę, kolorowy pieprz, cynamon oraz liście laurowe. To polewamy przygotowanym sokiem z cytryny. Następnie całość zalewamy przegotowaną wodą, tak aby dokładnie przykryła wszystkie cytryny.
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki
Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby cytryny dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone cytryny będą gotowe!