Przepis na najlepszą warzywną zapiekankę

Przepis na warzywną zapiekankę
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 200 g świeżego szpinaku lub mrożonego,
- 100 g sera mozzarella lub innego sera do zapiekania,
- 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku podgrzewamy piekarnik do 200°C. W dużej misce łączymy wszystkie pokrojone warzywa, dodajemy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Mieszamy wszystko dokładnie, aby warzywa były równomiernie przyprawione.
Zobacz też:
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę do momentu, gdy stanie się szklista. Dodajemy pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) i smażymy przez około 5-7 minut, aż wszystkie zmiękną.
Zobacz też:
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę szpinaku, następnie warstwę podsmażonych warzyw i na końcu plasterki pomidorów. Posypujemy wszystko startym serem mozzarella i parmezanem.
Zobacz też:
Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut, aby nieco ostygła, a następnie podajemy.
Zobacz też:
Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy
Zapiekanka warzywna jest doskonała na obiad czy kolację i świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!