Przepis na kapuśniak - Piekniejsze.pl

Przepis na kapuśniak

Kapuśniak to świetna zupa na rozgrzanie się i sporządzenie szybkiego i prostego dania. Jak ją przygotować? Sprawdź najlepszy przepis!
Przepis na kapuśniak
Przepis na kapuśniak, fot. pixabay.com

Kapuśniak to zupa łatwa oraz szybka w przygotowaniu. W dodatku jest bardzo rozgrzewająca, więc świetnie sprawdzi się zimą. Jak przygotować danie samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis na pyszny i domowy kapuśniak.

Zobacz też:

Przepis na łososia w sosie koperkowym

Przepis na kapuśniak

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 150 g marchewki,
  • mały kawałek pora,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 350 g kiszonej kapusty,
  • 125 g boczku,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2- 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz mielony,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Zobacz też:

Przepis na ryż z jabłkami

Przygotowanie:

Na samym początku myjemy cebulę, którą lekko podpalamy. Następnie mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do zagotowania i z wierzchu zbieramy szumowiny.

Zobacz też:

Przepis na penne all’arrabbiata

Do naszej wody dodajemy cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Następnie garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 1,5 godziny, tak aby zupa pyrkała.

W międzyczasie zajmujemy się kiszoną kapustą. Oddzielamy ją od soku, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 30 minut, aż nasza kapusta nie zacznie być miękka.

Zobacz też:

Przepis na pieczone ziemniaki z kurczakiem serowym

Marchewki, pietruszkę, seler i por obieramy i myjemy pod zimną wodą. Pora kroimy w plasterki, a marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Patelnię rozgrzewamy olejem i podsmażamy na niej warzywa.

Po chwili warzywa zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy go na patelni, aż się nie zarumieni. Ziemniaki również kroimy w kosteczkę.

Zobacz też:

Przepis na kluski śląskie

Z wywaru wyciągamy mięso, cebulę i przyprawy. Umieszczamy w nim ziemniaki, podsmażony boczek i łyżeczkę soli. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy łyżkę majeranku, pieprz oaz warzywa z patelni.

Dodatkowo gdy ziemniaki będą miękkie wrzucamy kapustę i wlewamy sok z kapusty. Gotujemy, aż nasz kapuśniak będzie kwaskowaty. Gotowe! Smacznego.