Przepis na kapuśniak

Kapuśniak to zupa łatwa oraz szybka w przygotowaniu. W dodatku jest bardzo rozgrzewająca, więc świetnie sprawdzi się zimą. Jak przygotować danie samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis na pyszny i domowy kapuśniak.
Zobacz też:
Przepis na łososia w sosie koperkowym
Przepis na kapuśniak
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 150 g marchewki,
- mały kawałek pora,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 litry zimnej wody,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 350 g kiszonej kapusty,
- 125 g boczku,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 500 g ziemniaków,
- 2- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz mielony,
- 1 łyżeczka majeranku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku myjemy cebulę, którą lekko podpalamy. Następnie mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do zagotowania i z wierzchu zbieramy szumowiny.
Zobacz też:
Przepis na penne all’arrabbiata
Do naszej wody dodajemy cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Następnie garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 1,5 godziny, tak aby zupa pyrkała.
W międzyczasie zajmujemy się kiszoną kapustą. Oddzielamy ją od soku, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 30 minut, aż nasza kapusta nie zacznie być miękka.
Zobacz też:
Przepis na pieczone ziemniaki z kurczakiem serowym
Marchewki, pietruszkę, seler i por obieramy i myjemy pod zimną wodą. Pora kroimy w plasterki, a marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Patelnię rozgrzewamy olejem i podsmażamy na niej warzywa.
Po chwili warzywa zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy go na patelni, aż się nie zarumieni. Ziemniaki również kroimy w kosteczkę.
Zobacz też:
Z wywaru wyciągamy mięso, cebulę i przyprawy. Umieszczamy w nim ziemniaki, podsmażony boczek i łyżeczkę soli. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy łyżkę majeranku, pieprz oaz warzywa z patelni.
Dodatkowo gdy ziemniaki będą miękkie wrzucamy kapustę i wlewamy sok z kapusty. Gotujemy, aż nasz kapuśniak będzie kwaskowaty. Gotowe! Smacznego.