Produkty, które zawierają największą ilość antyoksydantów - Piekniejsze.pl

Produkty, które zawierają największą ilość antyoksydantów

Antyoksydanty powinny być w naszej diecie w sporej ilości. Jakie to produkty i co nam zapewniają?
fot. pixabay

Antyoksydanty to związki chemiczne, które zabezpieczają organizm ludzki przed nadmiernym utlenianiem. Warto zażywać produkty, które zawierają ich dużą ilość, aby nie doprowadzić do stresu oksydacyjnego. Jest to stan, w którym zachodzi brak równowagi pomiędzy procesami wolnorodnikowymi i przeciwutleniającymi. To najczęściej powoduje różne choroby.

Brak antyoksydantów w diecie może doprowadzić do cukrzycy, nowotworów, chorób układu krążeniowego, oddechowego oraz kostno-stawowego. Warto dodać, że najsilniejszymi antyoksydantami są witaminy C i E, olifenole i karotenoidy. Dlatego nasze posiłki powinny być wzbogacane warzywami i owocami.

Co dają antyoksydanty?

Antyoksydanty przede wszystkim

  • wspomagają regenerację uszkodzonych komórek;
  • wspierają odporność organizmu;
  • działają przeciwzapalnie;

Antyoksydanty neutralizują również wolne rodniki, które są reaktywnymi formami tlenu i powstają w wyniku procesu utleniania i uszkadzają wszystkie komórki.

Produkty z antyoksydantami

  • żurawina;
  • czarna jagoda; 
  • malina, 
  • truskawka; 
  • borówka;
  • arnika górska;
  • tarnina;
  • rumianek;
  • lukrecja;
  • miłorząb japoński;
  • herbata zielona i czarna;
  • miłorząb japoński;
  • winogrona;
  • czerwone wino.