Właściwości zdrowotne borówek. Co je wyróżnia?
Borówki amerykańskie kluczowym składnikiem diety
Borówki amerykańskie nie mogą narzekać na małe zainteresowanie. Cieszą się popularnością nie tylko wśród konsumentów, ale także naukowców. Owoc kryje w sobie całe bogactwo składników odżywczych i substancji bioaktywnych.
Przeczytaj także: Właściwości zdrowotne awokado
Właściwości zdrowotne borówek
Poprawiają funkcję mózgu
Regularne spożywanie borówek może mieć wpływ na funkcje poznawcze i zdrowie mózgu. Dzięki swoim zdolnościom poprawiają pamięć i funkcje kognitywne, szczególnie u osób starszych. Poczęstuj dziadków borówkami!
Zapobiegają chorobom serca
Borówki mogą poszczycić się wysoką zawartością antyoksydantów. Dzięki temu mogą znacznie przyczynić się do obniżenia ryzyka rozwoju chorób serca.
Regulują poziom cukru we krwi
Borówki pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób z insulino odpornością i cukrzycą typu 2. Składniki zawarte w borówkach mogą poprawiać wrażliwość na insulinę i tym samym pomagać w kontroli poziomu glukozy we krwi.
Zawierają wiele antyoksydantów
Owoc ten jest bardzo bogaty w antyoksydanty, w tym antocyjany. To właśnie one nadają im ciemnoniebieski kolor! Te substancje mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Przeczytaj także: Właściwości zdrowotne miodu