Przepis na panna cotte - Piekniejsze.pl

Przepis na panna cotte

Panna cotta to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu deser. Jak samodzielnie go wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na panna cotte
Przepis na panna cotte, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Panna cotta to jeden z włoskich deserów, który potrafi zachwycić swym smakiem wiele podniebień. Jak wykonać danie samodzielnie w domu? Przedstawiamy nasz najlepszy, szybki i prosty przepis na przepyszną panna cotte.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Przepis na panna cotte

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu),
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2,5 g żelatyny,
  • 2 łyżki zimnej wody.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z zielonych warzyw

Przygotowanie:

W małym kubku dokładnie mieszamy żelatynę z wodą i odstawiamy na około 5-10 minut, aż żelatyna wchłonie wodę i zrobi się galaretowata. W rondelku zagotowujemy śmietankę wraz cukrem i ekstraktem z wanilii. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z borówkami

Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę do śmietanki. Dokładnie całość mieszamy. Przelewamy masę do foremek lub filiżanek, które uprzednio nasmarowujemy olejem lub masłem.

Zobacz też:

Przepis na kokosanki

Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby panna cotta zastygła. Przed podaniem, ostrożnie wyjmujemy panna cottę z foremek, obracając je do góry nogami i delikatnie wyjmując z formy. Możesz podawać ją z owocami lub sosem karmelowym.