Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z pieczonych warzyw to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Jak ją samodzielnie wykonać? Sprawdź!
Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw
Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw, fot. redakcja piekniejsze.pl

Zupa krem z pieczonych warzyw to świetna propozycja na szybki obiad. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak wykonać zupę samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę krem z pieczonych warzyw.

Zobacz też:

Przepis na przepyszną lasagne

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula biała,
  • 1 główka czosnku,
  • bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka,
  • papryka czerwona ostra,
  • 1 mozzarella.

Zobacz też:

Przepis na soczystą sałatkę owocową

Przygotowanie:

Na samym początku blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Cebulę, paprykę i pomidory kroimy na ćwiartki. Następnie układamy warzywa na blaszce. Następie główkę czosnku obieramy i go również układamy na blaszce. Dodajemy też listki bazylii.

Zobacz też:

Przepis na słodkie pierogi z jagodami

Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą. Wkładamy warzywa na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza.Po tym czasie warzywa przekładamy do garnka i wlewamy również wodę, którą puściły.

Zobacz też:

Przepis na ciasto orzechowe

Następnie całość blendujemy wraz z bulionem. Garnek wkładamy na ogień i trzymamy, aż zagotowania. Po tym czasie sprawdzamy, czy nie trzeba zupy doprawić. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną mozzarellę. Całość mieszamy, żeby ser się roztopił. Gotowe!