Przepis na zupę krem z zielonych warzyw

Zupa krem z zielonych warzyw to danie rozgrzewające oraz zdrowe. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jak wykonać zupę krem z zielonych warzywa samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Przepis na zupę krem z zielonych warzyw
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 3 szklanki zielonych warzyw (np. szpinak, groszek, brokuł, zielona fasolka),
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy na patelni masło na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek, a następnie smażymy przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dodajemy do tego zielone warzywa i smażymy przez około 5 minut, aż będą miękkie.
Zobacz też:
Wlewamy do całości bulion warzywny i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie i łatwe do zmiksowania. Miksujemy zupę blenderem lub wyciskarką do ziemniaków, aż będzie gładka.
Zobacz też:
Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy
Wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy całość, aż będzie jednolity krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy gorącą zupę krem z zielonych warzyw, udekorowaną świeżą zieleniną lub grzankami.