Moringa, czyli "superfood" znany miłośnikom zdrowego odżywiania - Piekniejsze.pl

Moringa, czyli “superfood” znany miłośnikom zdrowego odżywiania

Jest rośliną niezwykle wartościową. Regularnie spożywanie jej korzystnie wpłynie na nasz organizm. Jakie właściwości ma moringa?
Moringa, czyli "superfood" znany miłośnikom zdrowego odżywiania /pexels.com
Moringa, czyli “superfood” znany miłośnikom zdrowego odżywiania /pexels.com

Moringa jest gatunkiem tropikalnego drzewa, rosnącego w północno-zachodnich Indiach i Pakistanie oraz na niektórych terenach w Afryce i Ameryce Południowej. Roślina nazywana jest także “drzewem chrzanowym” ze względu na jej charakterystyczny, ostry smak. Owoce, pędy oraz jej liście wykorzystywane są na wiele sposobów w kuchni oraz produktach kosmetycznych.

Zobacz też: Produkty z największą ilością witaminy K

Jakie witaminy zawiera moringa?

Moringa zawiera wiele cennych składników takich jak przeciwutleniacze, sporą ilość białka, potas, żelazo, witaminę A, C i E, mangan, chrom, bor. Jest także źródłem antyoksydantów, które chronią przed stresem antyoksydacyjnym oraz pomagają zapobiegać rozwojowi poważnych chorób. Moringa zawiera także kwasy omega -3, 6 i 9 oraz aminokwasy.

Zobacz też: Maść z witaminą A to najlepszy produkt do walki z problemami skórnymi

Właściwości moringi

Dzięki zawartości dużej ilości witaminy A i E, moringa korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Duża ilość błonnika wpływa na usprawnienie pracy układu pokarmowego, przede wszystkim jelita grubego. Spożywanie naparu z rośliny pozytywnie wpływa na układ kostny, oraz obniża poziom cholesterolu. Duża ilość żeleza pomaga zwalczyć uczucie ciągłego zmęczenia. Moringa ma także właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne. Ze względu na tak dużo wartości zaliczana jest do grupy tzw. “superfoods”.

Zobacz też: Produkty z największą ilością witaminy A

Stosowanie

Roślinę można stosować w formie oleju do pielęgnacji na skórę oraz włosy, który poprawi ich jakość, stan oraz wygląd. W kuchni, w postaci proszku dodawana jest zazwyczaj do koktajli, sałatek lub spożywana w formie naparu. Można ja także zakupić w formie kapsułek i przyjmować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Należy pamiętać, że roślina jest absolutnie przeciwskazana dla kobiet w ciąży, ponieważ może wywoływać skurcze macicy prowadzące do poronienia.

Zobacz też: Produkty z największą ilością witaminy E

Na czasie

Brak danych.