Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy - Piekniejsze.pl

Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy to idealny deser na ciepłe i upalne dni. Jak wykonać go samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy
Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Sorbet cytrynowy to deser idealny na ciepłe oraz upalne dni. Jak wykonać go samodzielnie, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na sorbet cytrynowy.

Zobacz też:

Przepis na chłodnik

Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około 4-6 cytryn, w zależności od wielkości),
  • skórka otarta z 2 cytryn.

Zobacz też:

Przepis na lody truskawkowe – idealne na upalne dni!

Przygotowanie:

W małym rondlu łączymy cukier i wodę. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonego syropu cukrowego dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryn. Dobrze całość mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z białych szparagów

Przelewamy mieszankę do pojemnika na lód i wstawiamy do zamrażarki na 1-2 godziny, lub do momentu, gdy zacznie całość lekko krzepnąć na brzegach.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z brokułów

Wyjmujemy mieszankę z zamrażarki i mieszamy widelcem, rozbijając wszelkie duże kryształy lodu. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki. Powtarzamy krok 4 co godzinę przez następne 3-4 godziny, aż sorbet będzie miał jednolitą, kremową konsystencję.

Zobacz też:

Przepis na sałatkę z serem halloumi

Przed podaniem pozostawiamy sorbet na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby był łatwiejszy do nabrania.