Właściwości zdrowotne mango - Piekniejsze.pl

Właściwości zdrowotne mango

Owoc mango poza swoim unikatowym słodkim smakiem zawiera wiele wartości odżywczych. Dlaczego warto je jeść?
Właściwości zdrowotne mango, fot. pixabay.com [zdjęcie podglądowe]
Właściwości zdrowotne mango, fot. pixabay.com [zdjęcie podglądowe]

Mango w Polsce znalazło się w XVI wieku, a z każdym rokiem zyskuje na popularności. Jest to owoc tropikalny pochodzący z Azji. Można je jeść na surowo albo dodać do sałatki czy deseru. Często występuje w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Jakie korzyści możemy mieć z jedzenia mango?

Zobacz też: Truskawki – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne mango

1. Wzmocnienie układu odpornościowego

Mango jest owocem bogatym w witaminę C. Dzięki temu pomaga we wzmocnieniu odporności organizmu, chroniąc przed infekcjami. Witamina C to przeciwutleniacz, który wspiera zdolność zwalczania chorób organizmu.

Zobacz też: Kurczak z mango i pomarańczami

2. Zdrowsze serce

Ten słodki pomarańczowy owoc jest także źródłem potasu i wielu minerałów, które wspomagają pracę serca. Pomagają one w regulacji ciśnienia krwi, co minimalizuje ryzyko nadciśnienia tętniczego. Regularnie jedząc mango, możesz być pewien, że Twój układ krążenia i kondycja serca będą w lepszym stanie.

Zobacz też: Przepis na lody o smaku mango

3. Regulacja poziomu cukru

Mango ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Korzyści z jedzenia owocu mango najbardziej będą odczuwalne dla osób chorujących na cukrzycę albo osób, które chcą utrzymać stabilny poziom glukozy w krwiobiegu.

Zobacz też: Przepis na sos mango curry

4. Piękna skóra i cera

Witamina A, zawarta w owocu, jest niezbędna chcąc utrzymać zdrową kondycję skóry. Składnik ten pomaga w utrzymaniu jędrności, wspiera regenerację komórek skóry i może pomóc w łagodzeniu objawów starzenia.

Zobacz też: Pestki dyni – właściwości zdrowotne

5. Zdrowy układ pokarmowy

Mango zawiera błonnik, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Składnik pomaga w zapobieganiu zaparciom, poprawia trawienie i utrzymuje regularne wypróżnianie. Regularne jedzenie mango wspomoże stabilizację flory bakteryjnej w jelitach.

Zobacz też: Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis