Właściwości zdrowotne mango
Mango w Polsce znalazło się w XVI wieku, a z każdym rokiem zyskuje na popularności. Jest to owoc tropikalny pochodzący z Azji. Można je jeść na surowo albo dodać do sałatki czy deseru. Często występuje w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Jakie korzyści możemy mieć z jedzenia mango?
Zobacz też: Truskawki – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne mango
1. Wzmocnienie układu odpornościowego
Mango jest owocem bogatym w witaminę C. Dzięki temu pomaga we wzmocnieniu odporności organizmu, chroniąc przed infekcjami. Witamina C to przeciwutleniacz, który wspiera zdolność zwalczania chorób organizmu.
Zobacz też: Kurczak z mango i pomarańczami
2. Zdrowsze serce
Ten słodki pomarańczowy owoc jest także źródłem potasu i wielu minerałów, które wspomagają pracę serca. Pomagają one w regulacji ciśnienia krwi, co minimalizuje ryzyko nadciśnienia tętniczego. Regularnie jedząc mango, możesz być pewien, że Twój układ krążenia i kondycja serca będą w lepszym stanie.
Zobacz też: Przepis na lody o smaku mango
3. Regulacja poziomu cukru
Mango ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Korzyści z jedzenia owocu mango najbardziej będą odczuwalne dla osób chorujących na cukrzycę albo osób, które chcą utrzymać stabilny poziom glukozy w krwiobiegu.
Zobacz też: Przepis na sos mango curry
4. Piękna skóra i cera
Witamina A, zawarta w owocu, jest niezbędna chcąc utrzymać zdrową kondycję skóry. Składnik ten pomaga w utrzymaniu jędrności, wspiera regenerację komórek skóry i może pomóc w łagodzeniu objawów starzenia.
Zobacz też: Pestki dyni – właściwości zdrowotne
5. Zdrowy układ pokarmowy
Mango zawiera błonnik, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Składnik pomaga w zapobieganiu zaparciom, poprawia trawienie i utrzymuje regularne wypróżnianie. Regularne jedzenie mango wspomoże stabilizację flory bakteryjnej w jelitach.
Zobacz też: Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis