Przepis na zdrowy, owocowo-warzywny koktajl dietetyczny - Piekniejsze.pl

Przepis na zdrowy, owocowo-warzywny koktajl dietetyczny

Koktajle to świetny dodatek codziennej diety. Zwłaszcza jeśli tworzymy je z produktów z wysoką ilością witamin. Jak je przygotować?
fot. pixabay

Jeśli wprowadzamy do naszej codziennej diety warzywa i owoce, dajemy sobie witaminowy zastrzyk. Najłatwiej przyswoić je poprzez zrobienie z nich koktajli. Możemy wypić je w domu, w pracy, na spacerze, czy w komunikacji miejskiej.

Najlepiej wykorzystywać do nich owoce oraz warzywa sezonowe, łączyć je w dowolny sposób, zachowując jednak pewne zasady. Na pewno podstawą powinno być warzywo zielone, liściaste (szpinak, rukola lub jarmuż), ponieważ zawiera witaminę K, kwas foliowy oraz żelazo. Stosunek warzyw i owoców w koktajlu powinien prezentować się tak: 400 g warzyw, 200 g owoców.

Podstawą koktajli powinny być również kwasy tłuszczowe, nienasycone. Idealne będą nasiona chia lub lnu, pestki dyni, orzechy włoskie itd. Można je również uzupełnić w produkty zawierające białko. Najlepsze będą napoje roślinne (ryżowe, migdałowe, owsiane).

#1 Owsiany koktajl z borówką

  • 1 szklanka mleka
  • 3 garście borówek
  • 2 garście jarmużu
  • 2 łyżki migdałów
  • ½ łyżki miodu

#2 Koktajl na bazie selera i szpinaku

  • 3 garście szpinaku
  • 2 gruszki
  • 1 banan
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 orzechy brazylijskie

#3 Buraczany koktajl

  • 1 burak
  • 1 szklanka napoju migdałowego
  • 2 garście malin
  • 1 marchew
  • 1 łyżka orzechów włoskich

#4 Koktajk z lubczykiem

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera korzeniowego
  • 1 garść lubczyku
  • 1 garść szpinaku
  • 1 szklanka napoju owsianego
  • 1 łyżka orzechów laskowych

#5 Koktajl jabłko-gruszka

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 marchewka
  • 3 śliwki suszone
  • 1 szklanka napoju roślinnego (dowolnego)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu