Kurczak z mango i pomarańczami

Połączenie mięsa z owocami jest pyszne i efektowne. Jest również nieoczywiste.
Korzystając z lata i owoców, które ze sobą niesie warto urozmaicić tradycyjne potrawy, dodając do nich świeże owoce. Niebanalny smak gwarantowany!
Dziś przychodzimy z przepisem na kurczaka z mango i pomarańczami!
Składniki
pierś z kurczaka – 1 szt
sos sojowy – 2 szt
pasta curry – 1 łyżeczka
kumin – 1 łyżeczka
starty imbir – 2 cm
czerwona papryka – pół łyżeczki
curry – 1 łyżeczka
sok z pomarańczy –
budyń waniliowy – płaska łyżeczka
woda – pół szklanki
mango – 1 szt
Przygotowanie
Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Zrób sos dodając do miski sos sojowy, pastę curry i kumin. Polej sosem mięso, wymieszaj i wsadź do lodówki na 1,5 godziny.
Zamarynowanego kurczaka wrzuć na patelnię i smaż z obu stron. Po usmażeniu zdejmij mięso z patelni. Na patelnię wrzuć przyprawy: imbir, kumin, paprykę i curry. Podsmażaj przez minutę. Do miski dodaj sok z pomarańczy i wsyp budyń waniliowy. Wymieszaj składniki i wlej na patelnię. Doprowadź do wrzenia. Wrzuć na patelnię mango i podsmażonego kurczaka. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.
Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
Zobacz też: Obiadowa sałatka z truskawek i kurczaka!