Kurczak z mango i pomarańczami - Piekniejsze.pl

Kurczak z mango i pomarańczami

Przepis na przepyszny obiad z mango i pomarańczami!

Połączenie mięsa z owocami jest pyszne i efektowne. Jest również nieoczywiste.

Korzystając z lata i owoców, które ze sobą niesie warto urozmaicić tradycyjne potrawy, dodając do nich świeże owoce. Niebanalny smak gwarantowany!

Dziś przychodzimy z przepisem na kurczaka z mango i pomarańczami!

Składniki

pierś z kurczaka – 1 szt

sos sojowy – 2 szt

pasta curry – 1 łyżeczka

kumin – 1 łyżeczka

starty imbir – 2 cm

czerwona papryka – pół łyżeczki

curry – 1 łyżeczka

sok z pomarańczy – 

budyń waniliowy – płaska łyżeczka

woda – pół szklanki 

mango – 1 szt

Przygotowanie

Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Zrób sos dodając do miski sos sojowy, pastę curry i kumin. Polej sosem mięso, wymieszaj i wsadź do lodówki na 1,5 godziny.

Zamarynowanego kurczaka wrzuć na patelnię i smaż z obu stron. Po usmażeniu zdejmij mięso z patelni. Na patelnię wrzuć przyprawy: imbir, kumin, paprykę i curry. Podsmażaj przez minutę. Do miski dodaj sok z pomarańczy i wsyp budyń waniliowy. Wymieszaj składniki i wlej na patelnię. Doprowadź do wrzenia. Wrzuć na patelnię mango i podsmażonego kurczaka. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.

Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

Zobacz też: Obiadowa sałatka z truskawek i kurczaka!