Ciasto budyniowe z polewą mango - przepis - Piekniejsze.pl

Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis

Ciasto budyniowe z polewą mango potrafi zachwycić wiele osób swoją delikatnością i smakiem. Jak je przygotować? Przedstawiamy przepis!
Ciasto budyniowe z polewą mango - przepis
Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis, fot. pixabay.com

Ciasto budyniowe dla wielu z nas jest smakiem dzieciństwa. Jego delikatność i aromatyczny posmak potrafi zaskoczyć i podbić wiele podniebień. Dodatkowo polewa mango podbija smak ciasta. Jak przygotować je w domu?

Zobacz też:

Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto

Przepis na ciasto budyniowe z polewą mango

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 budynie śmietankowe ,
  • 250 ml oleju roślinnego,
  • 6 średnich jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki pulpy z mango,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • skórka starta z pomarańczy.

Zobacz też:

Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto

Przygotowanie:

Przygotowujemy miseczkę, do której przesiewamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, oraz proszek do pieczenia. Całość ze sobą dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy drugą miskę, do której wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość ubijamy za pomocą miksera.

Do zmiksowanych jajek z cukrem dodajemy olej, który ubijamy z resztą składników. Następnie po jednej łyżeczce mieszanki mącznej dodajemy do masy jajecznej i ubijamy powoli na średnich obrotach.

Zobacz też:

Pudding angielski – przepis

Przygotowujemy formę, którą wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez 40 minut. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, odstawiamy je na chwilę, aby ostygło.

Teraz przechodzimy do przygotowania polewy. Pulpę z mango przelewamy do małego rondelka i dodajemy cukier puder. Mieszamy na małym ogniu. Następnie polewamy lukrem mango ciasto, a na wierzch sypiemy skórkę startą z pomarańczy. Gotowe!