Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis
Ciasto budyniowe dla wielu z nas jest smakiem dzieciństwa. Jego delikatność i aromatyczny posmak potrafi zaskoczyć i podbić wiele podniebień. Dodatkowo polewa mango podbija smak ciasta. Jak przygotować je w domu?
Zobacz też:
Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto
Przepis na ciasto budyniowe z polewą mango
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 budynie śmietankowe ,
- 250 ml oleju roślinnego,
- 6 średnich jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki pulpy z mango,
- pół szklanki cukru pudru,
- skórka starta z pomarańczy.
Zobacz też:
Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto
Przygotowanie:
Przygotowujemy miseczkę, do której przesiewamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, oraz proszek do pieczenia. Całość ze sobą dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy drugą miskę, do której wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość ubijamy za pomocą miksera.
Do zmiksowanych jajek z cukrem dodajemy olej, który ubijamy z resztą składników. Następnie po jednej łyżeczce mieszanki mącznej dodajemy do masy jajecznej i ubijamy powoli na średnich obrotach.
Zobacz też:
Przygotowujemy formę, którą wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez 40 minut. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, odstawiamy je na chwilę, aby ostygło.
Teraz przechodzimy do przygotowania polewy. Pulpę z mango przelewamy do małego rondelka i dodajemy cukier puder. Mieszamy na małym ogniu. Następnie polewamy lukrem mango ciasto, a na wierzch sypiemy skórkę startą z pomarańczy. Gotowe!