Kurkuma, czy jest to magiczna przyprawa? Właściwości zdrowotne

Kurkuma to bardzo popularna przyprawa, która od 2500 lat używana jest w Indiach. Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, co wpływa na fakt, że przez wielu uważana jest za magiczną. Dlaczego warto korzystać z przyprawy i zawsze mieć ją w kuchni?
Zobacz też:
Kurkuma – właściwości zdrowotne
Kurkuma, czyli inaczej ostryż długi to przyprawa wywodząca się z Indii. Za jej biologiczną aktywność oraz żółty kolor odpowiada związki chemiczne kurkuminoidy. Dzięki temu ma właśnie szereg właściwości prozdrowotnych.
Zobacz też:
Krem z mocznikiem – właściwości
Najważniejszy jest fakt, że właściwości prozdrowotne kurkumy udowodniły już liczne badania naukowe. Obecność kurkuminoidów sprawia, że przyprawa wykazuje właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwutleniające,
- przeciwnowotworowe,
- neuroprotekcyjne,
- antybakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- chemoprewencyjne.
Dodatkowo kurkuma pomaga w walce z chorobami, takimi jak: problemy metaboliczne, sercowo-naczyniowe, dolegliwości ze strony układu pokarmowego i problemy stomatologiczne. To świadczy o tym, że warto suplementować kurkumę.
Zobacz też:
Beta-alanina: właściwości i zastosowanie
Kurkuma – zastosowanie
Kurkuma idealnie sprawdzi się w przypadku wielu chorób. Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, powinny rozpocząć jej suplementację, ze względu na efektywne wyciszanie problemu. Kurkuma złagodzi i przyśpieszy wyleczenie zapalenia jelita, zwalczy niestrawności i będzie świetnie zmniejszała ryzyko wystąpienia nowotworów układu pokarmowego.
Zobacz tez:
Nasiona chia. Jakie mają właściwości?
Kurkuma świetnie sprawdzi się również w przypadku diabetyków. Przede wszystkim przyprawa obniża poziom glukozy we krwi. Minimalizuje również ryzyko przed zachorowaniem na neuropatię i nefropatię cukrzycową.
Warto również pamiętać, że kurkuma działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Aplikowana w formie okładu na rany, zaczerwienienia i oparzenia, w dużym stopniu łagodzi je. Działa również kojąco na skórę dotkniętą trądzikiem lub łuszczycą.
Zobacz też:
Skrzyp. Właściwości i zastosowanie