Dynia - właściwości zdrowotne - Piekniejsze.pl

Dynia – właściwości zdrowotne

Dynia to warzywo jesienne, które ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Dynia - właściwości zdrowotne
Dynia – właściwości zdrowotne, fot. pixabay.com

Dynia jest jednym z najpopularniejszych warzyw jesiennych. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, ile ma właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety i wykorzystywać ją w domowych posiłkach?

Zobacz też:

Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto

Dynia – właściwości zdrowotne

Dynia to warzywo, które pochodzi z rodziny dyniowatych. Niestety jest bardzo mało doceniona, a zawiera wiele niesamowitych składników odżywczych, mineralnych, a przede wszystkim jest niesamowicie bogata we właściwości zdrowotne.

Zobacz też:

Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak

Miąższ dyni jest szczególnie warty włączenia do codziennej diety. Zawiera mnóstwo minerałów i składników odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem:

  • cynku,
  • wapnia,
  • magnezu,
  • potasu,
  • selenu,
  • witaminy C,
  • witaminy A,
  • witaminy E,
  • witaminy B3,
  • kwasu foliowego.

Dodatkowo dieta sprawdzi się świetnie przy dietach odchudzających, gdyż jest bardzo nisko kaloryczna. Ze względu na dużą ilość cynku, warto aby mężczyźni stosowali ją w codziennej diecie. Cynk zapobiega przerostowi i zapaleniu prostaty.

Kolejną właściwością dyni, jest jej działanie przeciwnowotworowe. Spożywanie jej liści może zminimalizować u kobiet ryzyko zachorowania na raka piersi. Z kolei wysokie spożycie pestek dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka, raka płuca, raka jelita grubego.

Wszystkie właściwości zdrowotne dyni sprawiają, że warto włączyć ją do codziennej diety. Warto jednak pamiętać, aby posiłki, które spożywamy były zbilansowane. Warto, aby były źródłem witamin i składników odżywczych.