Nasiona chia. Jakie mają właściwości? - Piekniejsze.pl

Nasiona chia. Jakie mają właściwości?

Nasiona chia to świetny składnik, który może zbudować bardzo zdrowe posiłki. Jakie mają właściwości nasiona chia?
Nasiona chia. Jakie mają właściwości?
Nasiona chia. Jakie mają właściwości?, fot. pixabay.com

Roślina chia rośnie głównie w Meksyku i Gwatemali. Najbardziej zdrowotne właściwości posiadają jej nasiona. Dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety i używać jako składnik potraw?

Zobacz też:

Mięta. Właściwości i zastosowanie

Nasiona chia – opis

Nasiona chia mają kolor ciemnego brązu. Są płaskie i owalne, a ich faktura jest gładka i błyszcząca. Nazwa nasion pochodzi z języka starożytnych Majów, u których słowo ”chia” oznaczało ”siłę”.

Nasiona chia są źródłem witamin oraz składników mineralnych. Zawierają duże ilości błonnika, kawasów tłuszczowych omega-3, wysokiej jakości białka oraz kilka minerałów oraz przeciwutleniaczy.

Zobacz też:

Odżywki białkowe – jakie mają właściwości?

Nasiona chia – właściwości

Przede wszystkim dzięki wielu składnikom mineralnym, które znajdują się w nasionach chia, ich spożywanie wpływa na pracę układu trawiennego, serca i układu krążenia. Ich regularna suplementacja wpływa na poprawę kondycji skóry.

Dodatkowo substancje występujące w nasionach chia wspomagają pracę mózgu, dzięki czemu poprawiają pamięć i koncentracje. Jeśli chodzi o wpływ na układ nerwowy to mogą łagodzić nieprzyjemne objawy depresji, a nawet spowolnić proces demencji.

Zobacz też:

Kreatyna – jakie ma właściwości?

Kolejnymi właściwościami nasion chia jest wpływ na wzrok i jego wzmocnienie. Ich regularne spożywanie zapobiega chorobom serca, czy problemom z nadciśnieniem. Dodatkowo potrafią obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiec miażdżycy i chorobie wieńcowej.

Zobacz też:

Beta-alanina: właściwości i zastosowanie

Nasiona chia – jak stosować?

Nasiona chia możemy znaleźć w wielu produktach, takich jak:

  • pieczywo,
  • batoniki,
  • ciastka.

Jednak warto nasiona chia wprowadzić do diety jako samodzielny produkt i regularnie je spożywać. Możemy dodać je do jogurtu naturalnego i płatków owsianych. Można je namoczyć i zjeść je wraz z owocami. Możemy również dodawać je do ciast czy wypieków.

Jeśli jednak nie smakują nam nasiona chia i nie lubimy ich jako dodatku w potrawach, można zakupić w aptekach pastylki z wyciągiem z oleju z nasion chia. Wykazuje on dokładnie takie same właściwości, jak nasiona chia.