Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak

Zupa krem z dyni to przepis, który idealnie sprawdzi się jesienią. Danie to ma pełno aromatów i smaków. Dodatkowo dynia ma wiele wartości odżywczych. Jak wykonać krem z dyni w domu? Przedstawiamy przepis.
Zobacz też:
Żurek – najlepszy przepis na zupę
Zupa krem z dyni – przepis
Składniki:
- 500 g obranej dyni,
- 250 g ziemniaków,
- 25 g masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru,
- 1/2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu,
- 1 szklanka mleka.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na początku obieramy dokładnie dynię i pozbywamy się z niej pestek. Następnie miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki przemywamy pod zimną wodą, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Przygotowujemy większy garnek, w którym na maśle szklimy poszatkowaną cebulę i pokrojony czosnek.
Zobacz też:
Gdy cebula będzie lekko zeszklona, do garnka wsypujemy pokrojoną dynię i ziemniaki. Całość solimy i doprawiamy kurkumą i imbirem. Podsmażamy przez około 5 minut. Przygotowujemy bulion (może być z kostki rosołowej).
Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy garnek i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut.
Zobacz też:
Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis
Gdy zdejmiemy zupę, za pomocą blendera musimy ją zmiksować, aby wyszedł krem. Można dodać podczas blendowania troszkę mleka. Podajemy z nasionami lub serkiem camembert. Zupa krem z dyni gotowa!