Karmelowe ciasto bez pieczenia! - Piekniejsze.pl

Karmelowe ciasto bez pieczenia!

Przepis na ciasto bez pieczenia.

Ciasta bez pieczenia są znacznie szybsze w przygotowaniu, niż ich tradycyjne wersje. Przygotowanie ciasta, które nie wymaga pieczenia jest idealnym rozwiązaniem, gdy masz ograniczony czas lub nie chcesz korzystać z piekarnika. Dziś przychodzimy z przepisem na pyszne karmelowe ciasto!

Zobacz też: Fit deser z płatkami jaglanymi 

Karmelowe ciasto bez pieczenia

Składniki

Spód ciasta

  • herbatniki – 250 g
  • roztopione masło – 150 g

Warstwa ciasta

  • serek mascarpone – 500 g
  • schłodzona śmietana 36% – 200 ml
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka 
  • cukier puder – 150 g

Karmel

  • cukier – 1 szklanka 
  • masło – 60 g
  • śmietana 36% – 120 ml
  • sól – szczypta 

Dodatkowo

  • sól morska – do posypania karmelu 

Przygotowanie

Zmiel herbatniki na drobne kawałki w blenderze. W misce połącz zmielone herbatniki z masłem, a następnie równomiernie rozprowadź masę w formie do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia. Wciśnij masę, aby utworzyć spód ciasta. Umieść formę w lodówce, aby spód stężał.

W mikserze ubij śmietanę na sztywno.W oddzielnej misce połącz ser mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną, starając się nie utracić puszystości.

Wyjmij formę z lodówki i równomiernie rozprowadź masę serową na przygotowanym spodzie.

W garnku rozpuść cukier na złoty karmel, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj szczyptę soli dla podkreślenia smaku.

Polej wierzch ciasta karmelem. Posyp delikatnie solą morską, aby podkreślić smak karmelu. Schłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej przez całą noc, aby dobrze stężało.

Smacznego!

Zobacz też: Dlaczego wyszedł mi zakalec? Co robić, aby ciasto dobrze wyrosło?