Ryż po meksykańsku - przepis - Piekniejsze.pl

Ryż po meksykańsku – przepis

Ryż po meksykańsku to szybkie i pełne smaków danie. Jak je wykonać samodzielnie w domu, aby cieszyć się pysznym obiadem?
Ryż po meksykańsku - przepis
Ryż po meksykańsku – przepis, fot. kadr z youtube/pascalbrodnicki

Ryż po meksykańsku to przepis, który urzeknie wiele podniebień. Jest bardzo prosty w wykonaniu, niskobudżetowy oraz niesamowicie pyszny, gdyż łączy w sobie wiele aromatycznych smaków. Jak wykonać to jednogarnkowe danie samodzielnie w domu?

Zobacz też:

Przepis na kluski śląskie

Przepis na ryż po meksykańsku

Składniki:

  • 1 posiekana cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 340 g mielonej wołowiny,
  • 100 g ryżu,
  • 125 g czerwonej fasoli,
  • 250 g pomidorów bez skórki,
  • 18 cl bulionu z kurczaka,
  • chili,
  • 2-3 szczypty kminu rzymskiego mielonego,
  • sól i pieprz,
  • 125 g kukurydzy,
  • 200 g startego pomarańczowego sera cheddar,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry.

Zobacz też:

Kimchi – prosty przepis

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek, na której zaczynamy podsmażać posiekany czosnek. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, którą również podsmażamy, aż zacznie mieć złotawy kolor. Kolejnym krokiem jest dodanie do cebulki i czosnku – mięsa wołowego.

Gdy podczas podsmażania mięso wołowe zacznie puszczać sok, dodajemy nieugotowany ryż. Mieszamy całość i dodajemy pomidory z puszki bez skórki oraz odsączoną czerwoną fasolę. Całość zalewamy bulionem z kurczaka.

Zobacz też:

Rosół – przepis na idealną zupę

Ponownie całość mieszamy. Dodajemy kmin rzymski i chili. Gotujemy danie na lekko zmniejszonym ogniu, pod przykryciem. Podduszamy całość przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy składniki. Gdy ryż zacznie lekko wchłaniać bulion – idziemy dalej!

Gdy ryż napęcznieje dodajemy do środka kukurydzę oraz kolendrę. Całość dokładnie mieszamy. Danie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na wierzch wykładamy ser czedar. Całość przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut, aby ser się rozpuścił. Ryż po meksykańsku gotowy!