Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?
Włoska carbonara to nie tyko jedzenie - to filozofia kulinarna. Jej przygotowanie zawiera wiele sekretów. Poznaj je wszystkie!
Sekrety prawdziwej włoskiej carbonary
Prawdziwa carbonara prosto z Włoch niezwykle różni się od tej, którą przyrządzamy w Polsce. Pierwszą różnicą jest użycie śmietany – jeśli byś jej użył, każdy Włoch by się obraził! Włoscy kucharze do stworzenia sosu używają jedynie jajek. Dodatkowo musisz pamiętać o szybkości w gotowaniu i mieszaniu składników. Choć wydaje się to błahe, przedłużanie może zmienić smak potrawy zwłaszcza w przypadku sosu. Ponadto pamiętaj o odpowiedniej ilości pieprzu. Powinien być wyraźnie wyczuwalny.
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad – makaron w sosie serowo-śmietanowym
Składniki na 4 porcje
- 400g makaronu spagetti
- 150g guanciale pokrojone w kostkę – wędzona polędwica z policzków wieprzowych
- 100g startego sera Pecorino Romano
- 4 duże jajka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Carbonara krok po kroku
- Przygotowanie składników: Pokrój w kostkę guanciale. Następnie zetrzyj ser drobno na tarce. Jajka ubij w misce i wymieszaj z serem – nie całym, zostaw resztkę do posypania dania, gdy będzie gotowe. Dodaj pieprz do mieszanki jajek i sera.
- Gotowanie makaronu: Zagotuj wodę na makaron. Dodaj szczyptę soli. Wrzuć makaron do garnka, gdy woda zacznie wrzeć. Gotuj al dente.
- Smażenie guanciale: Na średnim ogniu usmaż guanciale. Powinno stać się złote i chrupiące.
- Połącz składniki: Odcedź makaron. Dodaj go do guanciale. Wymieszaj.
- Do ieszanki dodajemy jajka z serem przygotowane wcześniej. Szybko mieszaj, by niedopuścić do ścięcia jajek.
- Gotowy makaron podaj na talerzu. Posyp resztką sera i pieprzem.
Smacznego!
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad – zapiekanka makaronowa z szynką