Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę? - Piekniejsze.pl

Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?

Włoska carbonara to nie tyko jedzenie - to filozofia kulinarna. Jej przygotowanie zawiera wiele sekretów. Poznaj je wszystkie!
Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?, fot. canva.com
Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?, fot. canva.com

Sekrety prawdziwej włoskiej carbonary

Prawdziwa carbonara prosto z Włoch niezwykle różni się od tej, którą przyrządzamy w Polsce. Pierwszą różnicą jest użycie śmietany – jeśli byś jej użył, każdy Włoch by się obraził! Włoscy kucharze do stworzenia sosu używają jedynie jajek. Dodatkowo musisz pamiętać o szybkości w gotowaniu i mieszaniu składników. Choć wydaje się to błahe, przedłużanie może zmienić smak potrawy zwłaszcza w przypadku sosu. Ponadto pamiętaj o odpowiedniej ilości pieprzu. Powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad – makaron w sosie serowo-śmietanowym

Składniki na 4 porcje

  • 400g makaronu spagetti
  • 150g guanciale pokrojone w kostkę – wędzona polędwica z policzków wieprzowych
  • 100g startego sera Pecorino Romano
  • 4 duże jajka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Carbonara krok po kroku

  1. Przygotowanie składników: Pokrój w kostkę guanciale. Następnie zetrzyj ser drobno na tarce. Jajka ubij w misce i wymieszaj z serem – nie całym, zostaw resztkę do posypania dania, gdy będzie gotowe. Dodaj pieprz do mieszanki jajek i sera.
  2. Gotowanie makaronu: Zagotuj wodę na makaron. Dodaj szczyptę soli. Wrzuć makaron do garnka, gdy woda zacznie wrzeć. Gotuj al dente.
  3. Smażenie guanciale: Na średnim ogniu usmaż guanciale. Powinno stać się złote i chrupiące.
  4. Połącz składniki: Odcedź makaron. Dodaj go do guanciale. Wymieszaj.
  5. Do ieszanki dodajemy jajka z serem przygotowane wcześniej. Szybko mieszaj, by niedopuścić do ścięcia jajek.
  6. Gotowy makaron podaj na talerzu. Posyp resztką sera i pieprzem.

Smacznego!

Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad – zapiekanka makaronowa z szynką