Żurek - najlepszy przepis na zupę - Piekniejsze.pl

Żurek – najlepszy przepis na zupę

Żurek to zupa, która potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na wykonanie zupy.
Żurek - najlepszy przepis na zupę
Żurek – najlepszy przepis na zupę, fot. pixabay.com

Mimo, że żurek kojarzony jest z tradycyjną zupą przygotowywaną na Święta Wielkanocne, warto pamiętać, że to idealne danie na każdy inny dzień w roku. Jego aromat i zawartość pysznych dodatków może zaskoczyć wiele podniebień. Przedstawiamy przepis na najlepszy żurek. Sprawdź, jak go wykonać.

Zobacz też:

Rosół – przepis na idealną zupę

Przepis na żurek

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku,
  • 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/4 łyżeczki czosnku i soli,
  • łyżeczka majeranku
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej,
  • 200 g kiełbasy białej surowej,
  • 200 g boczku surowego wędzonego,
  • 3 łyżki śmietanki 30 %.

Zobacz też:

Kapuśniak – przepis na idealną zupę

Przygotowanie:

Na początku musimy przygotować bulion warzywny. Na tarce ścieramy kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Wsypujemy do garnka i dodajemy kawałek pora. Całość zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie przecedzamy go przez sitko.

Następnie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą kroimy. Na patelni zacznij podsmażać boczek, a późnej dodaj kiełbasy, które również podsmażaj. Wcześniej przygotowany bulion warzywny wlej do garnka i na średniej mocy palnika i czekaj, aż się zagotuje.

Zobacz też:

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński

Podsmażone mięso dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj przez 5 minut. Następnie do zupy dolej zakwas żytni. Całość doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, czosnkiem i solą. Teraz wywar trzeba doprowadzić do zagotowania. Podczas tego procesu zupa zacznie gęstnieć.

Na sam koniec, nim zdejmiemy zupę z kuchenki można dodać do niej 3 łyżki śmietany 30%. Jednak nie jest to obowiązkowe. Gdy to zrobimy gotujemy kolejne 5 minut. Zupę można podawać z jajkiem bądź pieczywem. Gotowe, smacznego!