Żurek – najlepszy przepis na zupę

Mimo, że żurek kojarzony jest z tradycyjną zupą przygotowywaną na Święta Wielkanocne, warto pamiętać, że to idealne danie na każdy inny dzień w roku. Jego aromat i zawartość pysznych dodatków może zaskoczyć wiele podniebień. Przedstawiamy przepis na najlepszy żurek. Sprawdź, jak go wykonać.
Zobacz też:
Rosół – przepis na idealną zupę
Przepis na żurek
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku,
- 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1/4 łyżeczki czosnku i soli,
- łyżeczka majeranku
- 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej,
- 200 g kiełbasy białej surowej,
- 200 g boczku surowego wędzonego,
- 3 łyżki śmietanki 30 %.
Zobacz też:
Kapuśniak – przepis na idealną zupę
Przygotowanie:
Na początku musimy przygotować bulion warzywny. Na tarce ścieramy kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Wsypujemy do garnka i dodajemy kawałek pora. Całość zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie przecedzamy go przez sitko.
Następnie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą kroimy. Na patelni zacznij podsmażać boczek, a późnej dodaj kiełbasy, które również podsmażaj. Wcześniej przygotowany bulion warzywny wlej do garnka i na średniej mocy palnika i czekaj, aż się zagotuje.
Zobacz też:
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński
Podsmażone mięso dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj przez 5 minut. Następnie do zupy dolej zakwas żytni. Całość doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, czosnkiem i solą. Teraz wywar trzeba doprowadzić do zagotowania. Podczas tego procesu zupa zacznie gęstnieć.
Na sam koniec, nim zdejmiemy zupę z kuchenki można dodać do niej 3 łyżki śmietany 30%. Jednak nie jest to obowiązkowe. Gdy to zrobimy gotujemy kolejne 5 minut. Zupę można podawać z jajkiem bądź pieczywem. Gotowe, smacznego!